Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Regjeringen i krisemøte om budsjett

Det blir neppe noe nytt forhandlingsmøte om statsbudsjettet med alle de fire borgerlige partiene før tirsdag. De to regjeringspartiene satt mandag ettermiddag i krisemøte hos statsminister Erna Solberg (H).

Knut Arild Hareide sa lite til pressen da han ankom statsministerboligen mandag. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen kom til statsministerboligen i 16.30-tiden, men uten å ville gi noen kommentar.

Det var lenge ventet et forhandlingsmøte med alle fire partier mandag ettermiddag, men kilder nær forhandlingene sier til NTB at det er mer sannsynlig med tirsdag, fordi regjeringspartiene trenger mer tid til å vurdere og regne på Venstres siste forslag.

– Ordner seg til jul

Frp-nestleder Per Sandberg (Frp) deltok i møtet, men dro videre rett før klokken 18.

– Jeg synes det går rimelig greit, svarte Sandberg på spørsmål om status for forhandlingene.

Han ville imidlertid ikke kommentere Venstres nye klimapakke, som partiet presenterte som en løsning på budsjettfloken i helgen, eller om han mente den kunne være en løsning for å komme i mål med budsjettet.

På spørsmål om han tror regjeringen overlever budsjetthøsten, svarte Sandberg muntert:

– Det er bare politikk det handler om, alt ordner seg til jul!

Møtet fortsatte videre uten Sandberg mandag ettermiddag. Hvem andre som deltar på møtet, er uklart.

Landbruket sentralt

Forhandlingene har nå pågått på høygir i snart tre uker, men i spørsmålet om regjeringens bilpakke er frontene fortsatt like steile.

I helgen leverte Venstre en rekke tilleggsforslag som vil bli diskutert hos Solberg mandag. KrF mener flere av forslagene vil ha negative følger for distriktene, men der i gården er responsen ellers ganske god. Kjøligere er Høyre og Frp. Noe av årsaken er at forslaget til Venstre omfatter økt CO2-avgift, som vil gi høyere pumpepris på fossilt drivstoff. Det vil gjøre innhogg i de 900 millionene som regjeringen har lovet som motytelse til bilistene for høyere diesel- og bensinavgift.

Etter det VG kjenner til, er også landbruket et sentralt punkt.

Annonse

Blant innspillene KrF har sendt til regjeringen er særlig spørsmålet om hvordan områder som fiskeri og landbruk skal skånes for urimelige virkninger av de grønne skatte- og avgiftsskjerpelsene, etter det avisen kjenner til.

Vil holde sammen

KrF vil uansett ikke gi slipp på alliansen med Venstre, og partileder Knut Arild Hareide fastholder at en budsjettavtale med regjeringen må omfatte begge samarbeidspartiene.

Heller ikke nå ville han åpne for spekulasjoner om at KrF i siste sving vil redde regjeringens budsjett ved subsidiær stemmegivning i Stortinget 5. desember.

– Vi har bare diskutert løsninger som fire partier er med på, sier Hareide.

Nær sagt som vanlig i budsjettforhandlinger er alle selvpålagte frister for lengst brutt. Spørsmålet er hvor lenge de fire partiene holder ut før det settes strek. I mer enn en uke har det fra flere hold blitt sagt at Venstre er nær ved å bryte, men enn så lenge sitter partiet ved forhandlingsbordet.

Nye runder

Statsminister Erna Solberg har fortsatt tro på en forhandlingsløsning.

– Vi skal forhandle helt til vi har et budsjett i havn, sier Solberg, som mandag forsvarte det som blir oppfattet som et ultimatum fra regjeringen om bilavgifter.

– Vi la tydelig fram hva vi mente var den riktige løsningen. Vi strakte oss langt for å imøtekomme ønskene Venstre og Kristelig Folkeparti hadde. Jeg mener det var riktig å legge fram dette på forhånd, sa Solberg da hun møtte pressen under Høyres sentralstyremøte i Oslo mandag.

Uka før statsbudsjettet ble lagt fram ble den omstridte bilpakken presentert av Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp). På pressekonferansen den dagen understreket begge at dette var så langt det er mulig å gå i ett enkelt budsjett. (©NTB)

Neste artikkel

EU-topper hyller Hellas – grekerne ser ingen grunn til feiring