Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

«Hvorfor ikke slå sammen ei bygd på Sunnmøre med ei bygd i Spania?»

Kommunalminister Sanner burde vært kreativ og latt innbyggerne velge seg sine ti favoritt-kommuner, sier Are Kalvø.

Skribent og skuespiller Are Kalvø er ikke fornøyd med kommunereformen. Han mener den er for for enkel og banal. Kommunalminister Sanner burde vist en smule kreativitet og latt innbyggerne velge seg sine ti favoritt-kommuner, og så få slå seg sammen med dem. Noen ville kanskje velge Eidsvoll på grunn av historisk sus. Kanskje ei hardangerbygd, på grunn av fjorden og fruktblomstringa. Eller en kommune med ei lakseelv. For eksempel.

– Og hvorfor ikke tenke litt større? spør Kalvø.

– Hva med utlandet? Hvorfor ikke slå sammen ei bygd på Sunnmøre med ei bygd i Spania? Nordmenn er jo stadig vekk i Spania.

Underholdning

Det handler om å ha det moro underveis, kommunereformen blir det ikke noe av, mener Kalvø. Sanner er en «underholdningsartist».

Vi trenger vår dose Kalvø. Og det er det flere med oss som gjør. Når Nationen møter Are Kalvø på scenen i Det Norske Teatret, har han spilt 100 forestillinger av «Kalvø – en time av livet ditt du aldri får tilbake» på denne scenen og 100 forestillinger på scener andre steder i landet. En forestilling som setter livene våre kraftig i perspektiv.

For hva bruker vi livene våre til? Kalvø har stukket nesa dypt i tall fra Statistisk sentralbyrå og funnet noen svar. Vi bruker for eksempel 11 år av livet på huslige sysler. Rundt fire år går med til tannpuss og negleklipping. Rundt 27 år av livet sover vi rett og slett bort. Dermed har vi gjort regnskap for halve livet allerede. Så det er ikke å undres over at vi har dårlig tid.

Plattinger og brent kjøtt

Vi har dårligst tid på fritida. Det er så mye som skal gjøres. Vi skal reise nye, fantastiske steder og treffe nye, fantastiske mennesker og spise fantastisk mat, og mye, mye mer.

Hvorfor ikke slå sammen ei bygd på Sunnmøre med ei bygd i Spania? Nordmenn er jo stadig vekk i Spania.

Are Kalvø
Annonse

– Ikke minst så skal vi bygge plattinger, ifølge Kalvø. Vi skal bygge platting hjemme og på hytta. Så skal vi bygge enda en platting hjemme – og så enda en platting på hytta. Og så videre. På plattingene skal det «brennes kjøt», som Kalvø sier. Dermed går det med mye tid til å grille på alle disse plattingene.

Mens Are Kalvø bruker tida på scenen til å pønske ut en bragd han kan begå, slik at nordmenn ikke skal gå tomme for jubileumsfeiringer i framtida. Nordmenn trenger jo å feire Jubileum til enhver tid. Men Kalvø er ikke begeistret for «folk som forlater familie og venner for å gå alene til en kald plass det strengt tatt ikke er nødvendig å gå til». Det blir altså ingen bragd av en oppdagelsesreise på ham.

Ordførere i Stranda

Oldefaren og tippoldefaren til Are Kalvø var begge ordførere i Stranda kommune på Sunnmøre, så vi finner det naturlig å spørre om han har politiske ambisjoner. Da blir han lattermild, satirikeren. Selvsagt. Men han vet å fortelle hvordan det kan drives distriktspolitikk i hovedstaden: Drikk øl som ikke er særlig godt. Det vil si, be kelneren om øl fra et mikrobryggeri i en kjeller i ei bygd i en dal langt ut i distriktene. Helst fra det minste bryggeriet i den minste bygda. Det smaker som sagt ikke så godt, men det skal koste å drive politikk, mener Kalvø.

Øldrikking i hovedstaden er god og hipp distriktspolitikk, men Kalvø avviser at det er en bragd som kan feires om 100 år. Og urtesaksa er allerede oppfunnet, så den er det for seint å finne opp. Han grubler en stund på om det en bragd å finne opp en måte å vaske urtesaksa på som tar under fire timer, men slår det fra seg.

Vi anbefaler våre etterkommere å feire den rappkjefta satirikeren Are Kalvø til enhver tid, feire en av de få som gjennom lun og treffsikker satire evner å få oss til å tenke på livets alvor mens vi ler. Det er en bragd.

Hør intervjuet som podcast:

Neste artikkel

Tapt sak for Høyre