Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høyre vil rappe Sp-velgere i distriktene

Stilt overfor et distriktsopprør i egne rekker og et Senterparti i fremgang, blankpusser Høyre nå sin distriktsprofil for å tekkes velgere på bygda.

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, som også sitter i partiets programkomité og er førstekandidat for Hedmark Høyre, har varslet at ulveopprøret kan ødelegge Høyres troverdighet i Distrikts-Norge. Programkomiteen legger torsdag fram en rekke forslag for å tekkes distriktene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Senterpartiets eneste misjon for tiden synes å være at absolutt alt skal være akkurat sånn det er i dag, sier Kristian Tonning Riise fra Høyres programkomité.

Statlige jobber ut av Oslo, mer bredbånd og større lokal makt i arealpolitikken, er blant forslagene fra komiteen, som torsdag legger fram programutkastet i sin helhet.

– Hvis man vil ha stillstand i Distrikts-Norge så er altså Senterpartiet et utmerket valg, men vil man ha utvikling så må man stemme Høyre, fortsetter Tonning Riise.

Lokal frihet

Også løfter om opprustning av riksveier og spredning av offentlige kompetansearbeidsplasser utenfor storbyene er med.

– Lokalsamfunn må ha frihet og mulighet til å styre sin egen utvikling. Økt lokalpolitisk frihet og handlingsrom vil gi private grunneiere og utviklingsaktører nye muligheter og sikre bosetting i distriktene, sier Tonning Riise til NTB.

Unge Høyre-lederen er førstekandidat i Hedmark, hvor det for tiden er fullt ulveopprør. Tonning Riises forgjenger som listetopp, Gunnar Gundersen, har beskrevet ulvesaken som et «være eller ikke være» for Hedmark Høyre.

Mye kritikk

Men ulvesaken, hvor Høyre-statsråd Vidar Helgesen har sagt nei til felling av 32 dyr i ulvesonen, er bare den siste av en lang rekke saker hvor partiet har fått hard kritikk for å opptre distriktsfiendtlig.

Byråkratisering og sentralisering har vært mantraet fra Senterpartiet i hele stortingsperioden, enten temaet har vært politireform, kommunesammenslåing eller sykehusreform.

Les også: Valgforsker: Ulven kan ha styrket Høyres distriktsprofil

Annonse

Tonning Riise advarte selv på Høyres felleskonferanse sist helg mot at ulvestriden blir en symbolsak som ødelegger partiets troverdighet i Distrikts-Norge.

– Mange i partiet føler at denne saken stjeler oppmerksomhet fra andre saker, sa han til NTB da.

Samtidig fosser Senterpartiet fram på meningsmålingene og kunne tirsdag notere seg for støtte fra 8,4 prosent av velgerne på TV 2s ferske rundspørring.

Distriktspakke

Programkomiteen har listet opp 21 forslag for å overbevise velgere i distriktene.

Komiteen fastslår at lokalt skjønn skal vektlegges tungt, lokale forvaltningsorganer skal styrkes, og lovverket skal fremme rammer for utvikling og etablering av nye arbeidsplasser og vekst i distriktene. Høyre vil ha lokalsamfunn der avgjørelser tas så nært den det angår, som mulig. Et eget kapittel om bioøkonomi er det også.

Les også debattinnlegget: Grasrot-Høyre: Helgesen driver valgkamp for Sp

– Stortinget og regjeringen skal ikke detaljregulere verken arealspørsmål eller bruksspørsmål for næring og innbyggere med mindre det foreligger dokumenterbare nasjonale eller internasjonale føringer, sier Tonning Riise.

Blant forslagene er også større myndighet til kommunene og lokalt handlingsrom i arealpolitikken, fortsatt liberalisering og forenkling av plan- og bygningsloven og styrket eiendomsrett og økt innflytelse for grunneierne, også i verneområder.

Neste artikkel

EU - løsning for alle utfordringer?