Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Helgesen ber om ny ulvevurdering og radiomerking

Miljøministeren starter radiomerking av ulv og ber Miljødirektoratet om en oppdatert vurdering av ulvens atferd. Men ingenting er endret når det gjelder lisensfelling.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) vil finne ut om ulvene har endret adferd og viser mindre skyhet overfor mennesker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg har i dag bedt Miljødirektoratet om at det så raskt som overhodet mulig innhentes en oppdatert faglig vurdering av om ulvene har endret atferdsmønster og utviser mindre skyhet for mennesker, sier miljøminister Vidar Helgesen (H) til NTB.

LES OGSÅ: Optimister etter ulvemøte

– Det at folk uttrykker frykt for ulv, tar jeg på stort alvor. Hvis ulven har endret atferd, og hvis vi ser tilfeller hvor skyheten er borte og den viser uønsket atferd i nærheten av folk, er det hjemmel for å skyte den, sier statsråden.

Følg Nationens dekning av ulvevedtaket her!

Klima- og miljødepartementet kommer snart, trolig neste uke, til å starte med radiomerking av ulv i flest mulig revir. Tiltaket settes i verk for å fremskaffe mer kunnskap om mulig skadepotensial i ulvesonen.

– Svarer ikke på alt

Frontene har vært steile etter at Helgesen rett før jul besluttet bare å tillate felling av 15 av 47 ulv som rovviltnemndene ville ta ut.

Tiltakene fra den hardt pressede statsråden fredag er et første forsøk på å løse konflikten, som går langt inn i hans eget parti. Spørsmålet er om tiltakene er nok til å roe gemyttene.

– Dette svarer ikke på alle bekymringer og den store utålmodigheten i Stortinget om gapet mellom et bestandsmål og det rettslige rammeverket, erkjenner Helgesen.

LES OGSÅ: Voldsom nedgang i felte elg i ulvekommuner

Når det gjelder lisensfelling av ulv, er ingenting foreløpig endret.

– Dette rettslige dilemmaet har ikke endret seg.

Annonse

Helgesen er likevel opptatt av at fredagens tiltak kan ha en effekt:

– Når det er fare for skade som skal til for å felle ulv, må vi sørge for å kartlegge og dokumentere skadepotensialet. Radiomerking vil gjøre det mulig å få til begge deler, fordi vi i realtid både kan se hvor ulvene beveger seg og få mer kunnskap om skadepotensialet.

LES OGSÅ: Mindre ulveskade - jakter ulv

– Kan provosere

Både Norges Bondelag og Skogeierforbundet fremholdt tidligere fredag at ulvefloken kan løses ved politisk vilje og uten nye juridiske runder.

Skogeierforbundets leder Erik Lahnstein mener regjeringens prosess er reell, men frykter Helgesen signaler fredag ikke demper konflikten.

– Jeg er redd denne saken nå dessverre er kommet til et punkt hvor disse isolert sett fornuftige tiltakene oppfattes som provoserende, sier han til NTB.

– Man trenger ikke primært mer kunnskap, men at regjeringen faktisk følger opp det den er veldig tydelig på er målet, nemlig å gjennomføre Stortingets ulvepolitikk og følge bestandsmålene.

LES OGSÅ: Stortingsrepresentant jaktet ulv i Sverige

Helgesens vedtak før jul har skapt opprørsstemning i deler av Høyre, særlig i Hedmark. De øvrige partiene i ulveforliket, Ap, Frp og KrF, skal på et møte tidligere i uken i klare ordelag ha bedt Helgesen rydde opp.

Kritikerne mener Helgesens vedtak i praksis fører til at Stortingets bestandsmål ikke blir oppfylt.

– Når det gjelder ulvenes adferd, har jeg i dag bedt Miljødirektoratet om at det så raskt som overhodet mulig innhentes en oppdatert faglig vurdering av om ulvene har endret adferdsmønster og utviser mindre skyhet for mennesker, sier Helgesen til NTB fredag ettermiddag.

Neste artikkel

Mehl: – Åpenbar sammenheng mellom Elvestuens handlinger og store sauetap