Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Frp trosser Helgesen med ulveforslag

Frps næringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen varsler at partiet kommer til å fremme et forslag om lisensjakt i vinter. Dermed kan de ende opp med å få flertall bak ryggen på egen regjering.

Morten Ørsal Johansen (Frp) varsler at partiet, via energi- og miljøkomiteen, vil fremme et forslag om å tillate lisensjakt i vinter, og utvide jaktperioden ut mars. Foto: Michael Brøndbo

– Målet er å gjennomføre fellingen som rovviltnemndene vedtok i løpet av vinteren, sier Frps næringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen til Klassekampen.

Han varsler at Frp, i forbindelse med diskusjonen rundt Helgesens redegjørelse fra tirsdag, vil komme med et forslag som innebærer at det åpnes for lisensjakt i vinter.

Frp-fraksjonen

Saken sorterer under energi- og miljøkomiteen, og det er Frps fraksjon i denne komiteen som vil fremme forslaget, sier Johansen til avisen.

Ifølge Johansen har Frp diskutert saken internt, og landa på en annen forståelse av loven og mulighetene for felling enn Klima- og miljødepartementet.

– Vi mener det ikke er hold i Helgesens konklusjon. Justisdepartementets lovavdeling har tatt feil tidligere, og deres råd må behandles med politisk skjønn. Lovavdelingen legger størst vekt på Bernkonvensjonen, og vi mener at det innenfor denne konvensjonen er fullt mulig å ta ut ulv i tråd med bestandsmålet Stortinget har vedtatt, sier han.

Han åpner også for at Stortinget kan utvide jaktperioden til 31. mars. Den går egentlig ut 15. februar, men i Hedmark - hvor den store konflikten har stått - er jakta allerede avslutta, etter at den siste ulven innenfor kvota ble felt tidligere i januar.

Uenighet om instruksjon

Annonse

En annen mulighet som har vært diskutert blant stortingspartiene, er å instruere Helgesen til å bryte med eget vedtak og åpne for lisensjakt. Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson gikk tirsdag inn for en slik instruksjon, men virka onsdag å ha delvis endra syn:

– Vi må vurdere alle tiltak, men jeg er redd for at et vedtak i Stortinget vil bli gjort til gjenstand for en rettslig prosess. Da vil det fort bli vanskelig å få felt dyr i vinter, sa Storberget til NTB onsdag.

Han frykter at dersom Stortinget går inn for å instruere statsråden, kan regjeringa ta saken til retten, for å få vurdert om fellinga er lovlig. Det vil dra ut, tror han.

Senterpartiet ønsker en slik insturksjon, og skal behandle en interpellasjon fra Vedum om dette i februar.

Neste artikkel

Kommune bevilger 50 000 for å bruke helikopter i bjørnejakt