Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bergstø seiler opp som SVs nye nestleder 

Når 62 år gamle Oddny Miljeteig trer tilbake som nestleder på SV-landsmøtet i mars, vil ingen i partiets ledelse være over 40 år.

Kirsti Bergstø er innstilt som ny nestleder i SV etter Oddny Miljeteig. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Miljeteig ble SV-nestleder så sent som i 2015. Hun har de siste årene gjennomgått kreftbehandling og gjorde kjent tidligere denne måneden at formen ennå ikke er god nok til en lang og intens valgkamp.

Valgkomiteen i SV innstilte fredag stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (35) som Miljeteigs etterfølger. Audun Lysbakken (39) og Snorre Valen (32) er innstilt gjenvalgt som partileder og nestleder.

Ingen over 40

Dagens partisekretær Kari Elisabeth Kaski topper SVs stortingsliste fra Oslo. Kampen om å overta jobben hennes står nå mellom de to tidligere SU-lederne Audun Herning (36) og Andreas C. Halse (30).

– Det er to svært gode kandidater til å bli partisekretær. På dette punktet legger valgkomiteen fram en delt innstilling, og overlater til landsmøtet å foreta det endelige valget, sier valgkomiteens leder Bård Vegar Solhjell.

• Les også: SV skjerper kravene mot Ap

29 år gamle Kaski var nevnt blant kandidatene til nestledervervet, men innstilles i stedet som medlem av arbeidsutvalget. I så fall blir hun den femte i partiets ledelse, som på landsmøtet i mars ikke vil telle en eneste person over 40.

Annonse

Nærmest er partileder Audun Lysbakken, som når milepælen et par uker etter valgdagen i september.

Gikk av som statssekretær

Kirsti Bergstø er fra Nesseby i Finnmark. Hun er tidligere SU-leder og sitter i dag i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Bergstø var statssekretær da Audun Lysbakken var barne-, likestillings- og inkluderingsminister, men gikk av som følge av kontroversene rundt bevilgningene til Jenteforsvaret i 2012.

• Les også: SV får flere medlemmer

– Kirsti Bergstø er en dyktig politiker som har markert seg på Stortinget, og til sammen får vi nå en veldig god ledertrio for SV, sier leder i valgkomiteen Bård Vegar Solhjell.

Bergstø har tidligere jobbet med mennesker med utviklingshemming, i Nav og ved krisesenter for voldsutsatte.

Neste artikkel

KrF avslutter navnekrig – sier ja til Vestland fylke