Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Aftenposten: – 15 til 20 kommuner blir tvangssammenslått

Det kan bli hastebehandling av kommunereformen i Stortinget over nyttår, ifølge Aftenposten. 15 til 20 kommuner kan bli slått sammen med tvang.

Innbyggerne i Lunner-ordfører Harald Tyrdals (Ap) (t.h.) kommune har stemt nei til å slå seg sammen med Gran. Ifølge Aftenposten kan de likevel bli slått sammen med tvang. Her står Tyrdal sammen med tidligere Gran-ordfører Knut Magnar Lehre. Foto: Janne Grete Aspen.

Neste år skal Stortinget gjøre vedtak om kommunalminister Jan Tore Sanners kommunereform.

Til nå har 83 kommuner gjort gjensidige vedtak om å slå seg sammen til 34 nye kommuner, noe som vil gi redusere antall kommuner fra 428 i dag til 379 kommuner etter sammenslåingene.

Det er imidlertid ikke nok. Ifølge Aftenposten vil mellom 15 og 20 kommuner blir slått sammen med tvang. Avisen baserer tallene på samtaler med anonyme kilder i regjeringspartiene og støttepartiene.

Les også: Her er Fylkesmennenes kommunekart: – Noen har gått ganske langt

– Jeg tror det ender opp med ca. 360 kommuner, selv om tallet ikke er så viktig. Målet er gode tjenester i kommunene, sier Venstres stortingsrepresentant og medlem i kommunalkomiteen André N. Skjelstad.

Annonse

Samtidig kan behandlingen av kommunereformen bli framskyndet. Planen er i utgangspunktet at Regjeringen skal legge fram en proposisjon med forslag til ny kommunestruktur til våren, for at Stortinget så skal fatte vedtak før sommerferien. Nå kan det ifølge Aftenposten bli fattet vedtak allerede i januar eller begynnelsen av februar.

Les også: Fylkesordførerne frykter Sanner-tvang når kartet skal tegnes

Helge André Njåstad, leder i kommunalkomiteen for Frp, sier til Aftenposten at mange kommuner har bedt regjeringen skjære igjennom fordi de ønsker en avklaring.

– Flere steder har prosessen stoppet helt opp i påvente av en avklaring fra storting og regjering. For eksempel ønsker Mandal en avklaring om de skal gå sammen med Lindesnes eller ikke. Forsand og Sandnes lurer på om de kan slå seg sammen etter at Fylkesmannen gikk imot en slik frivillig sammenslåing. Også kommuner med gjensidige positive vedtak venter på klarsignal. Derfor bør vi gi en slik avklaring så raskt som mulig, sier Njåstad.

Neste artikkel

– EØS-avtalen er det beste vi har for å beskytte oss når Trump går til full handelskrig