Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

1.200 statsjobber kan bli flyttet ut av Oslo – fagforeninger reagerer

Fagforeninger reagerer kraftig på planen om å flytte flere hundre statlige jobber ut fra Oslo. Vettet er likt fordelt over hele landet, svarer de borgerlige.

Inntil 1.200 arbeidsplasser og omtrent 600 studieplasser kan bli flyttet ut av Oslo som følge av en enighet mellom regjeringspartiene og Venstre. Men allerede før kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) hadde lagt fram planen torsdag ettermiddag, kom det høylytte protester fra de ansattes organisasjoner. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Inntil 1.200 arbeidsplasser og omtrent 600 studieplasser kan bli flyttet ut av Oslo som følge av en enighet mellom regjeringspartiene og Venstre. Men allerede før kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) hadde lagt fram planen torsdag ettermiddag, kom det høylytte protester fra de ansattes organisasjoner.

LES OGSÅ: Høyre, Frp og Venstre vurderer å flytte 1.200 årsverk og 600 studieplasser ut av Oslo

– Dette er en hån mot det organiserte arbeidslivet, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud, som reagerer på at planene ikke er diskutert med arbeidstakernes organisasjoner.

Han antyder at politikerne er mest opptatt av å få uttelling på meningsmålingene.

YS Stat advarer om kompetanseflukt, økt byråkratisering og dårligere tjenester.

– Hundrevis av statsansatte ofres i regjeringspartienes og Venstres stemmesanking i valgkampen, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat.

– Flytteplanene vil kreve store midler. Prosjektet vil ikke være samfunnsøkonomisk bærekraftig, sier han.

Norsk Tjenestemannslag mener planen er dårlig faglig begrunnet og mangler økonomisk fornuft, skriver FriFagbevegelse.

LES OGSÅ: Sanner vil lokke ungdom til bygda med jobb

Uberettiget

Regjeringspartiene og Venstre deler ikke bekymringene.

– Jeg er helt overbevist om at vettet i Norge er noenlunde likt fordelt i hele landet. Den kritikken som kommer, mener jeg er uberettiget, sier Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik.

Både Sanner, Nesvik og Venstres Andre N. Skjelstad mener det er viktig å spre både kompetanse og makt.

Skjelstad mener de ansatte vil bli ivaretatt gjennom gode ordninger. Han håper prosessen vil ende med at så nær opp til 1.200 arbeidsplasser vil bli flyttet ut. Sanner vil ikke sette noe slikt mål.

LES OGSÅ: Sp anklager Sanner for feilinformasjon

Annonse

Statsråden mener erfaringene med utflytting er gode.

– Gode tjenester kan leveres fra andre steder enn Oslo.

Han opplyser at det nå skal velges tre mulige lokaliseringssteder for hvert kontor eller etat og så vurdere tilgang på arbeidskraft, kostnader og effektiv oppgaveløsning.

Det skal være dialog med de ansatte og staten skal holde seg til avtaler om omstilling, understreker han. Det betyr at ansatte som flytter kan få økonomisk støtte, og at de som ikke blir med på flyttelasset har fortrinnsrett til ny stilling i staten.

– Det kan ikke være slik at bare man er ansatt i staten i Oslo så er man skjermet for omstilling, sier statsråden.

Tuller med tall?

Sanner påpeker at det fra før er vedtatt å flytte ut 630 stillinger, og mener dermed den sittende regjeringen har prestert langt bedre enn de rødgrønne.

– Senterpartiet klarte å få til 240 arbeidsplasser i den siste fireårsperioden, sier han. Han avviser imidlertid at planen, som formelt blir lagt fram i statsråd fredag, er et forsøk på å ta brodden fra Senterpartiets sentraliseringsargumenter.

Heidi Greni anklager Sanner for feilinformasjon. Hun sier det ble vedtatt utflytting av om lag 1.000 arbeidsplasser under de rødgrønne, men at det tar tid å gjennomføre dem.

Senterpartiet er skuffet over at det bare skal utredes å flytte ut ytterligere 1.200.

Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol har stor forståelse for de statsansatte som nå føler seg utrygge.

– Det er enklere å etablere ny virksomhet utenfor Oslo og mye vanskeligere å flytte statlige virksomheter, sier hun til NTB.

Hun hevder det har blitt rundt 9.000 flere statsansatte under den borgerlige regjeringen og at cirka halvparten av disse har kommet i Oslo. (©NTB)

Neste artikkel

Skulen med sju elevar