Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Orkla tilbakekaller dressinger i Norge

Orkla Foods Norge tilbakekaller en rekke dressinger som inneholder insektmiddelet fipronil. Middelet stammer fra et parti eggeplommepulver.

Insektmiddel: Orkla Foods Norge tilbakekaller dressinger som ineholder fipronil. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

I en pressemelding skriver Mattilsynet at Orkla tilbakekaller to partier på til sammen to tonn eggepulver fra en tysk produsent. Eggepulveret er brukt i produksjonen av Idun-dressinger. Fipronil-funnet har blitt gjort i 16 dressingtyper.

I sommer ble det kjent at eggprodusenter i Nederland og Belgia har brukt rensemiddelet Dega-16, som inneholder insektmiddelet fipronil, og at stoffet har funnet veien videre til råvarer og eggprodukter. Stoffet er også påvist i et parti eggeplommepulver brukt i Iduns dressinger som nå tilbakekalles av Orkla Foods Norge.

Les også: Egg med insektmidler funnet i Italia

– Vi rammes av at noen har begått en ulovlig handling i en tidlig del av verdikjeden, noe vi beklager på det sterkeste, sier administrerende direktør Paul Jordahl i Orkla Foods Norge til NTB.

Han understreker at forekomsten i de ferdige dressingene er under grensene som er satt av EUs helsemyndigheter for mulig helseskade, og at det ikke medfører helsefare å spise produktene.

Annonse

– Vi har nulltoleranse for ulovlig bruk av fipronil. Derfor kaller vi disse dressingene tilbake, sier Jordahl.

Tilbakekallingen skjer i samråd med Mattilsynet.

Les også: EU innskrenker fipronil-bruken

Fipronil er et legemiddel som blir brukt til å bli kvitt lopper, lus og flått hos dyr, og det er forbudt å benytte på matproduserende dyr. Mengdene som er påvist er små, så hvis man for eksempel har spist egg på utenlandsferie i sommer, er inntaket for lavt til å utgjøre en helserisiko ved et normalt kosthold.

Neste artikkel

”Baluba” er vi vant med, Dale