Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Varmt og kaldt og fint over hele fjøla

Natt til onsdag målte meteorologene 40 graders temperaturforskjell i Sør-Norge.

Høytrykket varer til over helga. Foto: Mariann Tvete

Høytrykk og fønvind feide over Vestlandet med en smak av tidlig vår natt til onsdag. I Sogn og Fjordane ble det målt 11,5 varmegrader natt til 10. januar – både i Svelgen og på Kråkenes fyr, ifølge yr.no.

Også resten av Vestlandet hadde en het natt, ifølge værsiden. På Austevoll målte de ti grader og i Bergen var det 9,5 varme.

Kaldt mot øst

I sterk kontrast var det minus 28,4 grader både på Leirflaten i Oppland og i Folldal i Hedmark. Røros målte -28,3 og Tynset -28,1.

– Det er en klassisk fønvindsituasjon. Det er spesielt, men ikke så uvanlig som man skulle tro, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid til yr.no.

Fenomenet oppstår når varmluft i høyden blir presset ned av et sørøstlig vindfelt. Når tørr luft synker nedover, stiger temperaturen med om lag en grad for hver hundre meter den synker. Derfor får ofte dalfører, som Svelgen i Sogn og Fjordane, de varmeste målingene under fønvinden.

Flyter over

– Vinden er drevet av et høytrykk i øst, som blokkerer for lavtrykkene i vest. Varmluften «flyter» over kulden på Østlandet men slår ned på Vestlandet grunnet turbulens. Turbulensen oppstår på lesiden av fjellene, sier Fagerlid.

Varmerekorden er imidlertid et stykke unna. 28. januar 1998 ble det målt hele 17,9 grader i Tafjord i Møre og Romsdal, ifølge nettstedet.

Rekorden ryker neppe med det første.

– Så snart vinden avtar, er det tilbake til normale januartemperaturer. Det vil skje allerede onsdag kveld. Da kan vestlandskysten vente seg null til fem grader, sier meteorologen.

Finvær så langt øyet kan se

Kaldt og tørt vintervær vil ifølge meteorologen prege det meste av landet de kommende dagene. Fagerlid sier vi har en veldig gunstig værsituasjon som vil gi stabilt og godt vintervær over det meste av landet.

– Det store, stabile høytrykket i øst ligger over Baltikum og Russland, og stenger for lavtrykkene som vil inn over landet fra havet i vest, sier han.

Annonse

Høytrykket gjør at det blir ganske tørt i helga, med sønnavind over hele Norge.

– Det er kun sør på Østlandet det er ventet litt snø, ellers blir det tørt, sier Fagerlid.

Kle deg på fjelltur

Den eneste haken er at det kan komme en del vind i fjellet. Da vil det blåse gjennom marg og bein.

– Kle deg godt med ull hvis du skal på fjellet! Her blir det lave temperaturer kombinert med vind opp i kuling styrke, og det betyr mange effektive kuldegrader, sier han til NTB.

På det kaldeste må man regne med 20–30 minusgrader i fjellstrøkene. Vinden vil merkes i fjellet både nord og sør i landet, men kraftigst blir den i Sør-Norge.

Regn til uka

Det eneste stedet som vil merke mildvær i helga, er Svalbard.

– Det er jo ikke så hyggelig der oppe, men det vil nok bli 3–5 grader, veldig mildt for årstida, og regn, sier Fagerlid.

Nedbør som regn kommer også til andre deler av landet, men først litt ut i neste uke.

Et lavtrykk er på vei i starten av uka, og det vil presse høytrykket mot øst og dermed gi mer ustabilt vær. Hele Sør-Norge vil oppleve nedbør, i lavlandet regn, mens det nord for Stad, i Møre og Romsdal og nordover vil blåse fralandsvind og dermed bli tørrere.

Neste artikkel

Borten Moe ut av Okeas styre