Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tror hepatitt C kan utryddes i Norge

Etter at det ble konkurranse om å levere medisin til behandling av hepatitt C, tror overlege Olav Dalgard sykdommen kan utryddes i Norge.|

Illustrasjonsbilde. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Torsdag ble det kjent at helseforetakene vil tilby alle pasienter med hepatitt C behandling etter at det har blitt konkurranse om å levere medisin.

Om lag 15.000 personer er smittet av hepatitt C i Norge, melder NRK. Behandlingen mot sykdommen har vært svært kostbar for helseforetakene som derfor har hatt et krav om at pasienten må ha langtkommen leverskade for å motta behandling, skriver Dagens Medisin. Hvert år har omtrent 1.000 pasienter, de fleste narkomane eller eksnarkomane, fått beskjeden om at de ikke er kvalifisert til å motta behandling for sykdommen. Nå kan derimot alle få behandling.

– Det er bare å komme. Det er en usedvanlig enkel behandling: Kuren varer i 8–12 uker. Jeg tør si at alle som blir behandlet blir kurert, sier overlege og professor Olav Dalgard som også er medlem av Sykehusinnkjøps spesialistgruppe for hepatitt.

– Jeg tror Norge nå kan bli det første landet hvor vi kan klare å eliminere hepatitt C i løpet av en tiårs periode, sier Dalgard til NRK.

Annonse

Tidligere har legemiddelselskapet Gilead vært den eneste tilbyderen av legemidler mot hepatitt C, og prisen for behandlingen har vært på rundt en halv million kroner for hver kur. Etter at også produsenten AbbVies har kommet på markedet med en medisin i fjor høst har prisen på behandlingen stupt.

– Mange er blitt frustrert eller forbannet. De føler seg syke selv om de ikke har utviklet skrumplever, og mange er redde for å smitte andre, så det har vært ubehagelig situasjon, sier Olav Dalgard.

Neste artikkel

Fastlegeforsøk gav utslag på antibiotikabruken