Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Traktorer rullet inn i Barcelona før folkeavstemning i Catalonia

Et stort antall katalanske bønder på traktorer har inntatt Barcelona sentrum for å vise støtte til folkeavstemningen som spanske myndigheter forsøker å stanse.

Titusener av katalanske separatister deltok fredag kveld i en siste demonstrasjon i Barcelona før folkeavstemningen om uavhengighet. Blant dem var også mange bønder som for anledningen kjørte nedover Barcelonas brede bulevarder på traktorene sine.

• Les også: Marit stilte ett krav til den nye traktoren

Traktorhandlarar håper salet vil slutte å dale

Katalanske ledere er fast bestemt på å gjennomføre søndagens folkeavstemning, mens spanske myndigheter er like oppsatt på å stanse den. Regjeringen argumenterer med at den er grunnlovsstridig, slik spansk høyesterett også har fastslått.

En folkeavstemning om hvorvidt Catalonia skal løsrives fra Spania, må eventuelt holdes i hele landet, lyder argumentet.

– Denne løsrivelsesprosessen har vært ulovlig fra begynnelsen, sa regjeringens talsmann Inigo Mendez de Vigo fredag.

Han framholdt av avstemningen ikke vil få noen politiske konsekvenser, bortsett fra å skape splittelse.

Annonse

• Les kommentar: Økonomisk vekst i Spania betales med sosial usikkerhet og maktesløshet.

Spanske domstoler har blant annet gitt politiet ordre om å aksjonere mot lokalpolitikere som lar skoler bli brukt som valglokaler. Men fredag var flere valglokaler allerede okkupert av katalanere som vil sikre at folkeavstemningen blir gjennomført.

– Jeg kommer til å sove her med min eldste sønn som er elev her, sier Gisela Losa, en trebarnsmor som har slått seg ned på en barneskole i den velstående Barcelona-forstaden Gracia.

Her er det mange som ønsker løsrivelse fra Spania.

Onsdag ga en domstol politiet i Catalonia ordre om å hindre at offentlige bygninger blir brukt til forberedelser og organisering av folkeavstemningen.

Neste artikkel

Syklist døde i traktorpåkjørsel i Oslo