Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Strammer inn praktikantordningen i landbruket etter juks

Øst-Europeiske ungdommer har brukt falske papirer for å få arbeide som praktikant i norsk landbruk. Nå vil myndighetene stramme inn regelverket. – Umulig å få norske arbeidere, sier storgartner.

UDI vil ikke lenger gi grønt lys for at praktikanter kan jobbe to år av gangen i landbruket. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mange østeuropeere som vil til Norge for å jobbe i gartnerier og ellers i norsk landbruk har ifølge NRK løyet og brukt falske papirer for å få opphold som praktikant.

Til forskjell fra sesongarbeidere kan praktikanter oppholde seg og jobbe i to år av gangen i Norge. Sesongarbeidere får jobbe i et halvt år, før de må ut av landet igjen.

En forutsetning for å kunne være praktiskant i Norge, er imidlertid at du er under utdanning i hjemlandet.

UDI-kontroll

Under en kontroll av ukrainske søkere, fant Utlendingsdirektoratet (UDI) omfattende juks på dette punktet, ifølge statskanalen.

– I godt over halvparten av de søknadene vi sjekket, var det brukt falske studiedokumenter. Utlendingene var ikke studenter og hadde dermed ikke rett til opphold som praktikant, sier områdeleder Jonas Folmo i UDI til NRK.

UDI har derfor avslått et stort antall søknader. Flere søkere skal også ha trukket søknadene sine i etterkant av kontrollen.

Som følge av funnene har Arbeids- og sosialdepartementet foreslått å stramme inn reglene. Praktikanter skal bare få være i landet maks ett år, mener de.

– Umulig å få nordmenn

Annonse

Det mener næringen blir helt feil.

Kåre Wiig, hovedeier av Wiig gartneri og Miljøgartneriet i Rogaland, mener det er helt umulig å få nordmenn til arbeidet i gartneriet.

– Dessverre går det ikke an å skaffe norsk arbeidskraft i dag. Det er ingen skoler vi får faglærte gartnere fra, sier han til NRK.

UDI har på fire år godkjent til sammen 314 praktikanter i de to gartneriene.

– For gjerrige til å betale

Distriktssekretær Morten Larsen i Fellesforbundet i Rogaland sier til NRK at han mener hele praktikantordningen bør avvikles.

– Gartneriene bør heller gi norsk ungdom lærlingplasser og ansette flere folk på vanlige vilkår. Men mange gartnerier er bare ute etter billig arbeidskraft, sier han.

Neste artikkel

Lokker med ny økostrategi for å øke produksjonen