Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Strammer inn praktikantordningen i landbruket etter juks

Øst-Europeiske ungdommer har brukt falske papirer for å få arbeide som praktikant i norsk landbruk. Nå vil myndighetene stramme inn regelverket. – Umulig å få norske arbeidere, sier storgartner.

UDI vil ikke lenger gi grønt lys for at praktikanter kan jobbe to år av gangen i landbruket. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mange østeuropeere som vil til Norge for å jobbe i gartnerier og ellers i norsk landbruk har ifølge NRK løyet og brukt falske papirer for å få opphold som praktikant.

Til forskjell fra sesongarbeidere kan praktikanter oppholde seg og jobbe i to år av gangen i Norge. Sesongarbeidere får jobbe i et halvt år, før de må ut av landet igjen.

En forutsetning for å kunne være praktiskant i Norge, er imidlertid at du er under utdanning i hjemlandet.

UDI-kontroll

Under en kontroll av ukrainske søkere, fant Utlendingsdirektoratet (UDI) omfattende juks på dette punktet, ifølge statskanalen.

– I godt over halvparten av de søknadene vi sjekket, var det brukt falske studiedokumenter. Utlendingene var ikke studenter og hadde dermed ikke rett til opphold som praktikant, sier områdeleder Jonas Folmo i UDI til NRK.

UDI har derfor avslått et stort antall søknader. Flere søkere skal også ha trukket søknadene sine i etterkant av kontrollen.

Som følge av funnene har Arbeids- og sosialdepartementet foreslått å stramme inn reglene. Praktikanter skal bare få være i landet maks ett år, mener de.

– Umulig å få nordmenn

Annonse

Det mener næringen blir helt feil.

Kåre Wiig, hovedeier av Wiig gartneri og Miljøgartneriet i Rogaland, mener det er helt umulig å få nordmenn til arbeidet i gartneriet.

– Dessverre går det ikke an å skaffe norsk arbeidskraft i dag. Det er ingen skoler vi får faglærte gartnere fra, sier han til NRK.

UDI har på fire år godkjent til sammen 314 praktikanter i de to gartneriene.

– For gjerrige til å betale

Distriktssekretær Morten Larsen i Fellesforbundet i Rogaland sier til NRK at han mener hele praktikantordningen bør avvikles.

– Gartneriene bør heller gi norsk ungdom lærlingplasser og ansette flere folk på vanlige vilkår. Men mange gartnerier er bare ute etter billig arbeidskraft, sier han.

Neste artikkel

– Jeg er ikke en kjendis, jeg er Halvor