Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Regnet øser ned i vest og vil øke på utover dagen

Som ventet regnet det jevnt og trutt gjennom hele natten i Rogaland og Hordaland. Og verre skal det bli, med mer nedbør og sterk vind, advarer meteorologene.

Norges vassdrags- og energidirektorat har varslet fare for flom, jordskred og snøskred flere steder på Vestlandet som følge av det voldsomme regnværet. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

I Rogaland kom det fram til midnatt 72,5 millimeter nedbør i Vats i Vindafjord. Nesten like mye nedbør ble det meldt på Gullfjellet i Bergen. Fossmark hadde 70,7 og Etne 79,4 millimeter nedbør tirsdag.

– Uoffisielle målestasjoner har imidlertid hatt over 100 millimeter, forteller vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt til NTB.

I både Rogaland og Hordaland har det fortsatt å regne gjennom hele natten. I Vats i Vindafjord har det regnet kontinuerlig, og bare i timen fram til klokken 7 ble det målt 5,7 millimeter.

Lavere snøgrense

– En front ligger nå på tvers av Vestlandet og vil fortsatt ligge her utover dagen. Så vil det trekke litt nordover mot Sogn og Fjordane, og regnet vil fortsette å øke på i kveld og tidlig torsdag, sier Selberg.

Norges vassdrags- og energidirektorat har varslet fare for flom, jordskred og snøskred som følge av det voldsomme regnværet. For indre strøk av Rogaland og Hordaland er varselet på oransje farenivå – det nest høyeste. En ny statusoppdatering er ventet klokken 8.30, men ifølge Selberg kan flomfaren bli noe mindre enn først fryktet.

Annonse

– Akkurat nå ligger snøgrensa litt lavere enn ventet. Det betyr at det ikke er like mye snø som smelter, og folk har kanskje ikke opplevd så stor vannføring i elver og vassdrag som fryktet, sier meteorologen.

Les også: Rapport: Ekstremvær har tatt over en halv million liv siden 1997

Sterk kuling

Et lavtrykk på vei mot Vestlandet vil utover onsdagen føre med seg sterk vind.

– I dag er det ganske rolige vinder, men torsdag vil trolig vinden øke til stiv kuling langs kysten i sørvest og om kvelden muligens til sterk kuling. Når lavtrykket passerer vil det dreie mot vest og nordvest, og langs kysten ser det ut til å kunne bli enda kraftigere vind. Men foreløpig er dette ganske usikkert, sier Selberg.

Neste artikkel

Energiminister Kjell-Børge Freiberg om Islands Acer-avgjørelse: – Island får kjøre sine prosesser