Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nytt tilfelle av fotråte hos sau

Veterinærinstituttet har påvist et nytt tilfelle av ondartet fotråte i en sauebesetning i Rogaland

Fotråte er smertefullt og kan føre til at sauen står på knærne. Foto: Carl Hamre

Det var gjennom et overvåkingsprogram på slakteri at sykdommen ble oppdaget, melder Veterinærinstituttet.

Fotråte

Fotråte er en smittsom, kronisk bakterie infeksjon i klauvene på småfe. Sykdommen forekommer i de fleste land, også i Norge.

Sykdommen har som oftest et langsomt forløp. Når den bryter ut, kan den forårsake omfattende skader i klauvene. I enkelte tilfeller kan hele eller deler av klauvsålen løsne.

Fotråte er en gruppe B sykdom, det vil si at den ansees som alvorlige, og hvor systematisk bekjempelse er påkrevd for å kontrollere sykdommen. Ved mistanke om sykdommen skal det meldes fra til Mattilsynet.

Mattilsynet bekjemper sykdommen, og målet er å utrydde den.

Etter dette har omkring 30 kontaktbesetninger blitt undersøkt. Det er så langt påvist smitte i to av dem. Det er Mattilsynet og Animalia som jobber med å kartlegge situasjonen.

Herjet på slutten av 2000-tallet

Dette var det tredje tilfellet i år. To andre besetninger fikk påvist smitte i januar.

• Les også: Bonde fikk nei fra Innovasjon Norge til sauefjøs fordi han er for gammel

Ondartet fotråte ble sannsynligvis ført til Rogaland i forbindelse med livdyrimport av sau fra Danmark midt på 2000-tallet.

Annonse

Sykdommen ble oppdaget i 2008 og det ble da påvist smitte i 250 besetninger. Rogaland, Sunnhordland og Agder-fylkene var verst rammet, men det ble registrert tilfeller i nesten alle fylker. Flere tusen sauer ble slaktet under utbruddet.

Smertefullt for sauen

Fra 2009 til 2014 ble sykdommen bekjempet gjennom prosjekt «Friske føtter» i regi av sauenæringen, Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Men allerede i 2015 ble det på nytt påvist fotråte i Rogaland.

Fotråte er smertefullt for sauen, og oppdages ved at sauer blir halte, ikke står støtt eller står på knærne. Saueeiere skal melde ifra til Mattilsynet ved mistanke.

Neste artikkel

Sauebonde: – Redd jaktstopp får dramatiske konsekvenser