Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norges eldste jerv (18) er død

Det som trolig var Norges eldste jerv er blitt avlivet. Jerven ble minst 18 år, og ble avlivet av hensyn til dyrets velferd.

Jervetispa i Bymarka i Trondheim ble funnet i en så dårlig forfatning at den ble avlivet av dyrevelferdshensyn. Foto: Jan Arne Stokmo / Rovdata / NTB scanpix

Jervtispa, bedre kjent som Jervtrud eller Bymarkajerven, hadde 18 år på baken, og var dermed den eldste viltlevende jerven kjent i Norge, ifølge Miljødirektoratet.

Det kan nå virke som om den høye alderen innhentet jerven. En turgåer fant dyret i Bymarka i Trondheim tirsdag. Jerven lå sammenkrøket under et grantre og reagerte verken på turgåeren eller hunden hans.

– Jerven var tydelig syk og avmagret, i tillegg virket den å være helt eller tilnærmet blind. Derfor ble den avlivet, sier seksjonsleder Lars Bendik Austmo i Statens naturoppsyn (SNO).

Jerven ble første gang registrert i Spekedalen i Hedmark i 2001 og hadde da valper. Vinteren etter hadde hun forflyttet seg til Bymarka i Trondheim, og ble med jevne mellomrom registrert i området.

Annonse

Det er ikke påvist andre jerver i Bymarka-området, og det er derfor sannsynlig at det er den samme jerven som nå har blitt avlivet.

Det er grunn til å tro at dette er «Vaffeljerven i Bymarka», som elevene på Skjetlein videregående skole hadde som prosjekt. Vaffeljerven ble rene kjendisen etter at den ble stamgjest på Elgsethytta og fikk servert vafler med brunost.

Neste artikkel

Rovdata har dokumentert seks ulveynglinger hittil i år