Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lærdalselva er friskmeldt for gyrosmitte

Den ikoniske Lærdalselva er friskmeldt for lakseparasitten Gyrodactylus salaris etter bruk av en ny behandlingsmetode.

Lærdalselva er nå fri for lakseparasitt. Arkivfoto: Trond Tandberg, NTB scanpix

– Dette er en gledens dag. Nå kan laksefiskere i inn- og utland glede seg over gode fiskeopplevelser i Lærdalselva, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), som mandag var med på en markering ved Norsk villakssenter i Lærdal.

Gyrodactylus salaris

Ble første gang innført til Norge i første halvdel av 1970-tallet, trolig fra Sverige. I alt er parasitten blitt innført til Norge minst fire ganger.

Dødelige varianter av Gyrodactylus salaris har blitt påvist på laks i 50 norske vassdrag.

Flere av Norges beste lakseelver er blitt smittet, med den følge at laksebestandene i disse elvene ble nesten utryddet.

Bekjempelse av parasitten i Norge startet i 1981, hovedsakelig ved hjelp av rotenon – som tar livet av all fisk som utsettes for dette giftstoffet.

Per 2. februar 2016, var sju norske elver infisert med Gyrodactylus salaris, tre elver var under behandling, 22 elver var friskmeldt etter rotenonbehandling og 18 elver er under friskmelding.

Lakseparasitten ble først oppdaget i Lærdalselva i Sogn og Fjordane i 1996, og har vært gjennom flere behandlinger for å avgrense smitten. Parasitten kan utrydde hele bestander av villaks i smittede elver.

Ny metode

Dette er første gang en elv er friskmeldt etter å ha blitt behandlet med aluminiumsmetoden i kombinasjon med små mengder rotenon, melder Mattilsynet.

– Bekjempelsen av gyro i Lærdalsvassdraget har bidratt til viktig utviklingsarbeid. Det er viktig med alternative strategier for å utrydde parasitten, og denne metoden gjør det mulig å utrydde gyro uten samtidig å ta livet av fisken, sier Helgesen til NTB.

De siste fem årene har Veterinærinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet gjennomført et friskmeldingsprogram i vassdraget for å dokumentere at behandlingene med aluminium har utryddet parasitten fra lakseelva. Det er undersøkt i alt 2.155 lakseunger fordelt på 23 stasjoner.

– Nøye tilmålt aluminiumkonsentrasjon fjerner parasitten. Å overføre dette fra laboratorietesting til et laksevassdrag har vært en stor utfordring, men friskmeldingen av Lærdalselva viser at vi har klart å få til dette, sier seniorforsker Atle Hindar i NIVA.

Konge og kjendiser

Annonse

Lærdalselva er omtalt som «dronningen av lakseelver». Kong Harald har vært fast fiskegjest i Lærdal, og kjendiser fra inn- og utland har vært å se langs elvebredden.

– Villaksen er viktig for Norge, ikke minst er den viktig som næringsgrunnlag i distriktene. Det er mange som kommer til Norge for å fiske villaks. Turismen rundt det er verdt 1 milliard kroner i året, sier statsråd Helgesen.

Gyrosmitten førte til at Lærdalselva i årevis var stengt for laksefiskerne, men den har vært åpnet for fiske siden 2011, men med sterke begrensninger. Etter at elva nå er blitt friskmeldt, blir det fra 2018 normalt fiske igjen.

Organisasjonen Norske Lakseelver gleder seg også over at elva nå er frisk, men skriver på sin nettside at laksestammen i Lærdalselva fortsatt er sårbar. Både kraftverk i elva og oppdrett i fjorden gjør livet for lærdalslaksen vanskelig, påpeker organisasjonen. Nylig drepte et dropp i vannføringen masse småfisk som holdt til i såkalte kiler i elva.

Neste artikkel

En bølge av lokalt norsk øl til Berlin