Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Klart for ny rettssak om ulovlig bjørnejakt

En mann fra Hedmark må møte Eidsivating lagmannsrett. Mannen er tiltalt for ulovlig bjørnejakt.

Bildet viser spor fra våren 2016, og at bjørner er blitt jaget av hund. Det dreide seg da ikke om ulovlig bjørnejakt. Foto: Statens naturoppsyn

I slutten av november må en mann fra Hedmark møte i Eidsivating lagmannsrett, tiltalt for brudd på naturmangfoldsloven, melder Hamar Arbeiderblad.

I mai frifant Sør-Østerdal tingrett jegeren for å ha jaget ei bjørnebinne og hennes to unger med løse hunder på Flishøgda i Elverum våren 2016.

Statens naturoppsyn (SNO) hadde fulgt med på bjørnebinna og undersøkte spor i området. På grunnlag av sporene mener SNO at hundene forfulgte bjørnene i over 4,7 kilometer.

Krever et halvt års fengsel

Jegeren har erkjent at han hadde vært på stedet, og retten fant det bevist at han og en jaktkompis, som også er fra Hedmark, hadde vært ved bjørnehiet og gjort sportrening på bjørn med fire hunder.

Tingretten fant likevel ikke bevis for at det var den nettopp tiltaltes hunder som hadde vært sluppet etter bjørnene, og ikke andre hunder. Dermed ble mannen frifunnet. Jegeren har nektet straffskyld.

Påtalemyndigheten anket frifinnelsen. Når saken skal opp i lagmannsretten, vil aktor trolig kreve et halvt års fengsel, ifølge Hamar Arbeiderblad. Aktor krever også at mannen mister retten til å jakte i fem år.

Nye GPS-data

Annonse

Politiadvokat Henning Klauseie i Innlandet politidistrikt har tidligere lagt vekt på at bjørner er ekstra sårbare etter å ha ligget i dvale hele vinteren når han har argumentert for at jakta er en grov lovovertredelse.

Påtalemyndigheten har siden saken gikk i tingretten fått analysert et GPS-halsbånd som har sittet på ei av bikkjene. Tiltalte har forklart at han var i området, men at han gikk med hundene i bånd.

– Data fra halsbåndet viser at det er vesentlig raskere bevegelse på hunden enn hva som er normalt for et menneske i gangfart, sier Klauseie til Nationen.

Den tiltalte representeres av advokat Jørn Mejdell Jakobsen. Ham har det ikke lyktes Nationen å innhente kommentar fra.

Neste artikkel

Rovdata har dokumentert seks ulveynglinger hittil i år