Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fikk en smak på økolandbruket

Statsminister Erna Solberg (H) lot seg imponere av driften på en av Trøndelags mest profilerte økologiske gårder.

Vaffelservering: Etter frokost og rundtur vanket det også vafler før Erna Solberg hoppet på maxitaxien som skulle ta henne med videre rundt i Trøndelag.

– Poenget er at i vårt samfunn i dag så trenger vi å se røttene og se sammenhengen, sier Erna Solberg.

Statsministeren er denne uka på rundtur i Trøndelag. Tirsdag morgen tok hun seg tid til både frokost og en rask omvisning på Bjerkem gård i Steinkjer. Gården er heløkologisk og produserer økologisk melk og korn.

På spørsmål fra Nationen avkrefter Solberg at dagens regjering er en pådriver for store bruk.

– Nei, vi er faktisk en pådriver for varierte driftsformer, men det må være etterspørselbasert, sier hun.

Hun viser til at det nå jobbes med en strategi for økologisk mat.

– Men det å bare sette prosentmål og sette det inn i en finansieringsmekanisme det har faktisk ikke ført til at de økologiske produktene har kommet ut til markedet. Hovedutfordringen vår er faktisk å få økologiske produkter ut til forbrukerne på en måte som gjør at de stoler på det, sier Solberg.

Bedre og bedre

– For ett år siden skrev du på bloggen din at norsk landbruk går så det suser. Hvordan går det nå etter din mening?

– Det går fortsatt bedre i norsk landbruk. Inntektsutviklingen er god og det var et godt landbruksoppgjør i fjor vår mens alle andre grupper gikk ned i inntekt, sier Solberg.

Annonse

Gårdbruker på Bjerkem gård og styreleder i Oikos Midt-Norge, Jakob Bjerkem, har et råd til statsministeren når det gjelder å få økt omsetning av økologisk mat. Han mener kort og godt at det offentlige må kjøpe inn mer økologisk mat.

– Det gjør Danmark og Sverige med stor suksess, sier han.

Selv mener Solberg mye handler om å få de økologiske produktene til å treffe markedet.

– Der er vi ikke gode nok på i dag. Når vi nå lager en strategi må vi se på det, sier hun.

Opplevelser

Statsministeren lot seg uansett imponere over hva de har fått til på Bjerkem gård.

– Her gjør de noe som ikke bare er økologisk. Her bygger de kultur- og historietradisjoner sammen med matproduksjon. Da lager du et helhetsbilde som gir en helt annen type opplevelser, sier Solberg til Nationen.

Statsministeren mener økologisk mat er bra, men mener det ikke bare er fordeler. Hun viser blant annet til arealbruket i økologisk landbruk, og viser til at dette ikke er bra når det kommer til klimagassutslipp.

– Det er sånne hensyn du må måle opp mot hverandre, ser Solberg.

Under frokosten fortalte gårdbruker Johan Einar Bjerkem om gårdens mange prosjekter, blant annet om gourmetrestauranten som ble startet i fjor høst. En interessert statsminister fikk høre hvordan de tar vare på gamle kornsorter og maten rett utenfor døra.

Neste artikkel

Hvem skal tjene penger på tog?