Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU-kommisjonen vil ha avgift på plast 

EU-kommisjonen foreslår en ny avgift for å få ned plastforsøplingen i Europa. 

EU-president Jean-Claude Juncker (i midten), EUs budsjettkommissær Guenther Oettinger (t.h.) og den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel (t.v.) på konferansen «Shaping Our Future» i Brussel på mandag. Foto: AP Photo/NTB scanpix

Kommisjonen legger fram en ny plaststrategi neste uke. Der vil en ny plastavgift være ett av forslagene, varsler EUs budsjettkommissær Günther Oettinger.

– Utgangspunktet er at vi produserer og forbruker for mye syntetiske materialer og plast som blir avfall i stedet for å bli resirkulert, sier Oettinger.

Det overordnede målet med avgiften er å redusere den samlede mengden plast som forsøpler miljøet, forklarer han. Spesielt bruken av plastemballasje vil være i søkelyset.

EU-kommisjonen har så langt ikke tatt stilling til om det er produsenter som bør betale avgiften, eller om den skal legges på forbrukerne.

Annonse

Et annet spørsmål som må avklares, er om enkelte typer plast skal få unntak fra avgiften, for eksempel plastemballasje som er nyttig av hensyn til helse og hygiene.

Oettinger mener også at plastavgiften kan bli en måte å løse EUs pengeproblemer på. EU vil nemlig ha et desperat behov for nye inntekter når Storbritannia forsvinner ut av unionen.

Oettingers forslag er at inntektene fra plastavgiften skal gå rett til EUs felleskasse.

Neste artikkel

Energiminister Kjell-Børge Freiberg om Islands Acer-avgjørelse: – Island får kjøre sine prosesser