Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU-kommisjonen med nytt kompromissforslag om Roundup 

EU-kommisjonen foreslår å fornye godkjenningen av ugressmiddelet glyfosat med fem år i stedet for ti. 

EU-kommisjonens pressetalskvinne Anca Paduraru kan fortelle at EU-kommisjonen går for å forlenge godkjenningen for glyfosat med fem år. Foto: EU-Kommisjonen.

En avstemning om kompromissforslaget er planlagt 9. november, opplyser EU-kommisjonens pressetalskvinne Anca Paduraru. Dagens godkjenning utløper den 15. desember i år.

EUs regulering av stoffet omfatter også Norge.

EU-kommisjonen foreslo opprinnelig å fornye godkjenningen med ti år, men dette forslaget fikk ikke det nødvendige flertallet blant EUs medlemsland. Belgia, Frankrike, Italia og Østerrike var blant landene som motsatte seg en forlengelse på ti år.

Glyfosat er virkestoffet i ugressmiddelet Roundup, som produseres av amerikanske Monsanto.

• LES OGSÅ: Det er fullstendig kaos i EU om hvorvidt glyfosat skal godkjennes. – Viser svakhetene i EUs beslutningsprosesser, sier Kathrine Kleveland.

Ugressmiddelet er mye brukt, men frykt for at det kan være kreftframkallende har gjort det svært kontroversielt i flere av EUs medlemsland.

Annonse

EU-parlamentet vedtok tidligere denne uka en resolusjon som oppfordret til gradvis utfasing av stoffet og totalforbud i hele EU innen 15. desember 2022.

• LES OGSÅ: «Vi kan snart slippe glyfosat i natur og mat. Vi kan få en hel del annet på kjøpet.»

EU-kommisjonen har også fått overrakt 1,3 millioner underskrifter med krav om forbud.

(©NTB)

Neste artikkel

200 000 griser slaktet på grunn av afrikansk svinepest