Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU gjør seg klar til handelssamtaler med britene

Stats- og regjeringssjefene i EU ventes neste uke å sparke i gang interne forberedelser til fase to av brexitforhandlingene med Storbritannia.

EUs ledere ventes neste uke å gi sin brexitsjef Michel Barnier (bildet) beskjed om å begynne å forberede seg på handelssamtaler med Storbritannia, slik at EU er klar når disse samtalene kommer i gang. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix

Det framgår av et utkast til slutterklæring fra EU-toppmøtet i Brussel torsdag og fredag neste uke.

Stats- og regjeringssjefene inviterer EUs ministerråd og EUs sjefforhandler Michel Barnier til å «starte interne forberedende diskusjoner» om fase to av forhandlingene, heter det i utkastet, som NTB har fått tilgang til.

Fase to vil si forhandlinger om overgangsordninger og rammene for en framtidig handelsavtale mellom EU og Storbritannia.

Les også: Barnier vil holde britene på pinebenken litt til

Storbritannia ønsker å komme i gang med slike forhandlinger så raskt som mulig, men EU har så langt sagt nei. Beskjeden fra EU er at det først må gjøres tilstrekkelige framskritt i fase én, som kun omfatter diskusjoner om vilkårene for selve skilsmissen.

Annonse

De viktigste spørsmålene i fase én er rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU, hvor mye penger Storbritannia skal spytte inn i EUs pengekasse, og hvilke regler som skal gjelde langs grensa til Nord-Irland.

Les også: Ingen vil ta ballen i brexitsamtalene

Femte forhandlingsrunde ble avsluttet torsdag ettermiddag. Barnier sa da at det var gjort framskritt, men ikke store nok framskritt til å gå videre til fase to.

Det er ventet at saken vil bli tatt opp til vurdering på nytt på neste EU-toppmøte i desember.

Neste artikkel

Hundretusener demonstranter krever ny brexit-avstemning