Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

ESA: Norge innfrir ikke EØS-rettighetene for sykehuspasienter

Norske myndigheter bryter EØS-reglene ved å gjøre det vanskelig for nordmenn å søke sykehusbehandling i andre land, mener EØS-tilsynet ESA.

ESA mener norske myndigheter bryter EØS-rettigheter sykehuspasienter har. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Onsdag sendte ESA en såkalt grunngitt uttalelse til Norge for brudd på EØS-reglene for sykehuspasienter.

– EØS-avtalen gjør det mulig for norske pasienter å søke om sykehusbehandling i andre europeiske land. Men norske myndigheter har gjort det altfor vanskelig å få godkjent eller dekket slik behandling, sier ESA-president Sven Erik Svedman.

ESA har mottatt flere klager på Norges praksis og har funnet flere forhold som ikke er i tråd med reglene.

Den grunngitte uttalelsen er steg to i en formell traktatbruddsprosedyre mot Norge. Norske myndigheter har nå to måneder på å respondere. ESA kan til slutt velge å ta saken til EFTA-domstolen.

Annonse

Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter å ha mottatt uttalelsen fra ESA, og skriver i en epost til NTB at dette er en sak som har pågått over flere år.

– Helse- og omsorgsdepartementet har i flere brev til ESA uttrykt departementets oppfatning av kravene som følger av EØS-retten, og hvordan kravene er fulgt opp i det nasjonale regelverket. Vi vil nå foreta en grundig gjennomgang av uttalelsen fra ESA før det tas stilling hvordan saken skal håndteres videre, skriver departementet.

Neste artikkel

Steker søte hvaler for å unngå avgift