Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

UiO-forskere med ny metode i kampen mot multiresistente bakterier

Forskere ved Universitetet i Oslo står bak en metode som ved hjelp av statistikk kan bidra til utvikling av antibiotika mot bestemte multiresistente bakterier.

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Forskere ved Universitetet i Oslo (UiO) kan ha funnet en metode som kan bidra til å ta opp kampen med multiresistente bakterier, ifølge NRK.

En datamaskin går gjennom store mengder informasjon om bakterier, og analyserer alle mulige celleforandringer som kan skje i en bakterie. Forskerne håper metoden kan gjøre det mulig å skreddersy medisiner rettet mot en bestemt bakterie, og også på sikt hindre at den reproduserer seg.

Les også: Slik skal verden sikres nye antibiotika

Professor i biostatistikk Jukka Corander er leder for forskergruppa bak den nye metoden.

Annonse

– Vi snakker om bakterier som forårsaker hundretalls millioner infeksjoner årlig om vi ser på det i et større perspektiv, sier Corander, og legger til at datamengden som må behandles er enorm.

– Jeg syns dette virker som en veldig interessant tilnærming. Hvis man kan unngå å behandle andre bakterier man ikke trenger å behandle, så er det en fordel, sier smittevernlege ved Rikshospitalet Egil Lingaas.

Overforbruk av antibiotika har ført til en stor økning av multiresistente bakterier, bakterier som er resistente mot to eller flere antibiotika. Verdens helseorganisasjon har omtalt problemet med antibiotikaresistens som en reell trussel i alle verdens regioner.

Neste artikkel

Harde fronter i debatt mellom Norges største kjede og utfordrer