Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nortura tapte millionstrid om slakteri i retten

Nortura saksøkte rådgiverfirmaet COWI for 90 millioner kroner. Nortura tapte på alle punkter og må i stedet betale millioner til rådgiverfirmaet og forsikringsselskapet deres.

Uenigheter av byggingen av kalkun- og kyllingslakeriet på Hærland i Østfold endte i retten. Foto: Siri Juell Rasmussen

I mai møttes Nortura og rådgiver- og ingeniørfirmaet COWI i retten. Nortura krevde 90 millioner kroner fra firmaet etter at det ble budsjettoverskridelse på over 350 millioner kroner i forbindelse med utbyggingen av Norturas kylling- og kalkunslakteri på Hærland i Eidsberg kommune i Østfold.

Til slutt endte slakteriet opp med å koste 770 millioner kroner. Det var COWI som hadde ansvaret for planlegging og prosjektering av utbyggingen.

Denne uka falt dommen i Fredrikstad tingrett. Nortura tapte på alle punkter, melder Bondebladet.

COWI vant derimot fram med motsøksmålet sitt. Det betyr at Nortura skal betale dem nesten 3,9 millioner kroner.

I tillegg skal Nortura betale saksomkostningene på 13,5 millioner kroner til både COWI og forsikringsselskapet deres, AIG Europe Limited, som de også saksøkte.

Ikke reklamert i tide

Et viktig spørsmål for retten, var om Nortura hadde reklamert innen fristen. To av tre dommere kom til at Nortura ikke hadde gjort det.

Norturas hovedstandpunkt var at COWI har utvist grov uaktsomhet, noe dommerne avviste. De mente at det var et feilgrep at Nortura ikke hadde en profesjonell prosjektleder. I tillegg forstår de ikke kritikken mot anbudsbeskrivelsene, som er beskrevet i dommen:

«Tingrettens flertall finner det uforståelig at Nortura påberoper seg feil og mangler i anbudsbeskrivelsene som COWI utarbeidet uten å ha tatt for seg teksten i anbudsbeskrivelsene og sammenholdt dem med de utførte tilleggsarbeidene. Først da hadde det vært mulig å avklare om det var gjort feil i anbudsbeskrivelsene. Nortura har ikke engang gjort noe forsøk på dette».

Dessuten mener dommerne at Nortura presenterte tegninger av slakteriet for sent.

Vil vurdere å anke

– Vi opplever at det er en oppsiktsvekkende dom, sier konsernsjef i Nortura, Arne Kristian Kolberg, til Bondebladet.

• Les også: Lammekrisen gir dårligere resultat for Nortura

Annonse

Én av fagdommerne mener at Nortura bør tilkjennes 40,3 millioner i erstatning.

– Den fagdommeren som utgjør mindretallet, har gått i dybden i domsavsigelsen. Jeg opplever ikke den samme faglige drøftingen, dybden og grundigheten i flertallets begrunnelse, sier han.

Kolberg mener at rådgivningstjenesten skulle erstatte en prosjektleder. Når det gjelder reklamasjonsfristen, mener Kolberg at Nortura måtte ha prosjektet ferdig før de kunne komme med søksmålet.

Nortura vurdere å anke dommen.

– Vi skal gjøre en grundig vurdering av hva vi skal gjøre videre nå, sier Kolberg.

Mye ressurser på COWI

Det var i januar 2016 at varslet Nortura at det ville gå rettens vei.

– Ja, om de ikke erkjenner ansvaret så kommer vil til å ta ut stevning for å la en uavhengig domstol avgjøre erstatningsspørsmålet. Vi har brukt såpass mye tid, med egne ressurser og tredjeparts ressurser, at det er vi villige til, sa Kolberg til Nationen den gangen.

• Les mer: – Kyllingen sprutet fra hengeren

Også i 2013 stilte Nortura erstatningskrav til COWI, partene ble enige i forhandlinger. Den gangen dreide det seg om opprettelsen av skjære- og pakkeanlegget Norfersk, som også ligger på Hærland.

Neste artikkel

Kyllingbonde fortalte hvordan kjedemakten rammet henne