Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nortura med nytt hønsesamarbeid

Med et nytt samarbeid med produsenten Vingulmark fortsetter Nortura satsingen på få høns på norske middagsbord.

Nå kan flere av disse ende på norske matbord. Illustrasjonsfoto: Benjamin Hernes Vogl

Hvert år blir tre millioner norske verpehøner gasset og behandlet som avfall, men tidligere i år ble det kjent at Nortura og Norgesgruppen har inngått avtale om å slakte 10.000 høns.

Nå har Nortura også inngått en ny avtale med den økologiske eggprodusenten Vingulmark, som årlig får 180 tonn egg fra to gårder i Østfold, om å ta imot egg og slakte hønsene når de ikke skal verpe lenger.

– Hønsekjøtt er en ressurs som alle gode krefter ønsker å få mer og mer ut til forbruker, så dette er et nytt skritt i riktig retning, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura i en pressemelding.

• Les også: Slakter Nortura for manglende hønseslakting

Både hønsekjøttet og eggene blir pakket på Nortura, men i sluttmarkedet vil de fremstå som Vingulmark-produkter.

Det er Nortura Rakkestad som skal hente eggene til sitt anlegg, mens hønsene skal slaktes ved Nortura Elverum.

Annonse

Nortura fikk i vinter kritikk fra flere hold for manglende hønseslakting, etter at NRK satte fokus på at mange høns gasses i hjel og brukes i betong med programmet «FBI redder høna».

• Les også: Håper mobilt slakteri kan redde høna fra å bli betong

– Vi har rigget oss om rent teknologisk til å kunne slakte høns på Elverum nå. Der blir hønsekjøttet pakket i Vingulmark-emballasje og sendt til fryselager, før produktet blir tilgjengelig i butikk eller i andre salgskanaler, sier Åse Kringlebotn.

– Vi er glade for at forbruker nå får bedre tilgang på høns, og dermed kan lage deilige tradisjonsretter eller nye hønseretter med inspirasjon fra andre land, sier Karine Rød Haraldsen, styreleder i Vingulmark.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at det er Nortura som skal selge hønsene. Dette er feil. Det riktige er at Vingulmark selger dem.

Neste artikkel

Nortura: - Det er kjedene som kontrollerer leverandørene