Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet reagerer mot Fatland-slakteri

Flere av grisene var ved bevissthet under slakting og ble påført undøvendige lidelser, mener Mattilsynet, som vil ha tiltak fra Oslo-slakteriet.

Mattilsynet var ikke fornøyde etter inspeksjonen hos Fatland i Oslo. Foto: Siri Juell Rasmussen

Under en inspeksjon i 12. april oppdaget Mattilsynet at flere av grisene gapte i det de ble avlivet, skriver VG Nett.

Slaktingen foregår ved at grisene henges opp etter bena, for så å bli stukket i halsen med kniv, slik at de kan blø ut.

Problemet var at blandingen av gass var utilstrekkelig under bedøvingen, slik at dyrene ikke mistet bevisstheten.

I slike tilfeller skal det være tilgjengelig en boltepistol som backup, men den var ikke der den skulle være under arbeidet.

Etter hvert ble slakteprosessen stoppet, men Mattilsynet mener likevel slakteriet reagerte for sent.

Det er ikke første gangen Fatland sitt slakteri i Oslo får kritkk. I 2015 fikk de bot for at to svært skadde griser som skulle slaktes har blitt plassert i bås sammen med andre griser. I 2013 ble åtte tonn frosset kjøtt, som var gått ut på dato, beslaglagt. Enda lenger tilbake, i 2006, skal en ansatt ha brukt vold mot en av Mattilsynets inspektører.

Annonse

Seksjonssjef i Mattilsynet, Ingeborg Sveinsdottirsier, sier til VG at Fatland slakteri har tatt grep om driften de siste årene.

– Ting har blitt veldig mye bedre. Dette var en hendelse hos dem som ikke ble håndtert godt nok, sier hun til VG.

Fatland beklager hendelsen og har sendt en redegjørelse til Mattilsynet.

– Det har dessverre skjedd noen avvik, og det er ting som vi har tatt tak i fortløpende. Vi ønsker å sikre best mulig dyrevelferd til enhver tid, sier driftssjef Per Øvrebø til VG.

Neste artikkel

Statkraft skal lage biodrivstoff av norske trestokker