Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet avslørte juks med holdbarhetsdato

I en aksjon oppdaget Mattilsynet at en matbedrift fjernet etiketter og erstattet de med nye for å forlenge holdbarheten.

Slike rekechips, som ofte serveres på asiatiske restauranter, var blant matvarene som ble ommerket for at holdbarheten skulle forlenges. Foto: Colourbox

I en mellomstor bedrift i Oslo oppdaget Mattilsynet at en rekke ulike matvarer ble merket om med profesjonelle apparater, skriver Dagbladet.

Inspektørene fikk mistanke om at det foregikk noe ulovlig da en dør i bedriften var låst. Det at det foregikk noe kriminelt viste seg å stemme da døren ble åpnet.

– I rommet befant det seg store mengder matvarer, utstyr for å fjerne gamle merkelapper på varene og ikke minst en moderne maskin som produserte nye lapper med endret holdbarhetsdato for å sette på produktene. Dermed ble det umulig for kundene både å vite om opprinnelsen til produktet og hva som var reell holdbarhetsdato, forteller avdelingssjef Marit Kolle i Mattilsynet til avisa.

• Les mer: EU-kommissær lei matskandaler og innkaller til ministermøte

Hun mener at det store omfanget førte til at det framsto som systematisk juks.

Annonse

– Jeg kan ikke erindre at vi har avdekket profesjonelt ommerkingsutstyr i tidligere aksjoner. Konsekvensene blir opp til politiet å bedømme, sier Kolle.

Saken ble først henlagt av politiet i mars i år, men ble få dager senere gjenopptatt etter klage fra Mattilsynet.

• Les også: Lagar internasjonal standard i kampen mot matjuks

– Dette er en sak som politiet etter min vurdering bør prioritere, både av hensyn til næringsmiddeltrygghet, konkurransevridning og økonomisk kriminalitet, sier påtaleleder ved Oslo politikammer, Dag Paulsen til Dagbladet.

Neste artikkel

Sykdommene de frykter ved fôrimport