Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kreditor misfornøyd med Norske Skog-plan

Majoriteten av Norske Skogs usikrede kreditorer vil si nei til styrets forslag til restrukturering av industriselskapet, sier en kilde til Finansavisen. Om planen ikke går gjennom, mister disse kreditorene alle verdier.

Krise: Investor Christen Sveeas (t. v.) har tatt over som styreleder i det kriserammede selskapet Norske Skog ASA. Her sammen med styremedlem Jon Aksel Torgersen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Styreleder Christen Sveaas i Norske Skogindustrier ASA opplyste i en børsmelding tirsdag at sikrede kreditorer som eier 65 prosent av det utestående beløpet, støtter forslaget. Det utgjør et flertall av de sikrede kreditorene. For at forslaget skal gå gjennom, kreves imidlertid ja-stemmer fra et flertall av kreditorene, som til sammen må stå for 75 av det utestående beløpet.

Fristen for å komme til enighet er fredag kl. 17, og det betyr at alle eiere i innspurten fram mot fredag kjemper for å sikre sine verdier.

Blir nei

Selv om en stor nok andel av de sikrede kreditorene skulle si ja, vil de usikrede si nei, hevder en kilde blant de usikrede kreditorene til Finansavisen.

– Til tross for meldingen tirsdag, vet selskapet – eller burde vite – at forslaget vil bli avvist av kreditorer med majoriteten av den samlede usikrede gjelden og at forslaget derfor ikke vil gå gjennom, skriver kilden i en epost til avisen.

• Les også: Skogeierne mener de er bedre enn sitt rykte

De usikrede kreditorene har bidratt med 4,5 milliarder og de sikrede med 1,5 milliarder av det utestående beløpet som nå skal gjøres om til egenkapital, ifølge Dagens Næringsliv. Det betyr i praksis at gjelden gjøres om til aksjer, slik at kreditorene ikke får penger, men aksjer i selskapet.

En usikret kreditor er en person som har lånt penger til noen, uten å få noen form for bekreftelse om sikkerhet for lånet, som pant. I praksis sikres lånet bare av god tro, og kan sammenlignes med å gi kreditt. Usikrede kreditorer er også dårligere stilt når konkursbo skal fordeles. De kan ha stått for et større beløp, men ha mindre rett til tilbakebetaling.

Beskylder for «tyveri»

Kilden sier til avisen at mange av de usikrede kreditorene, som til sammen har invester rundt 4,7 milliarder i selskapet, oppfatter forslaget fra Sveaas og styret nesten som et kupp.

De usikrede kreditorene uttrykker frustrasjon over det de karakteriserer som forsøk på å stjele selskapet.

Usikret pantehaver Norske Skog
Annonse

– De usikrede kreditorene uttrykker nå frustrasjon over det de karakteriserer som ledelsens og pantehavernes forsøk på å stjele selskapet gjennom verdi-destruktive prosesser, er sitater fra kilden. De usikrede kreditorene mener de blir sittende igjen med for lite av kaken i refinansieringsordningen.

• Les også: Skognæringen bekymret for Norske Skogs kriseløsning

Restruktureringsplanen innebærer at dagens aksjonærer mister nesten alle sine verdier, og at to tredeler av dagens gjeld på ni milliarder kroner blir omgjort til aksjer. De sikrede kreditorene får 94 prosent av aksjene, de usikrede långiverne får 4 prosent, mens aksjonærene vil få 2 prosent av aksjene. Om man i tillegg praktiserer en fortrinnsrettsordning på aksjene som gir dagens usikrede eiere og aksjonærer fortrinnsrett på en del av aksjene som legges ut, kan de usikre stå igjen med ca. 12 prosent av aksjene.

Kilden sier videre at de usikrede kreditorene i lang tid har forsøkt å forhandle med selskapet, om en avtale som gir dem større del av verdiene. Ifølge Norske Skogs ledelse har de ikke hatt noe særlig kontakt med de usikrede kreditorene.

Alternativet er konkurs

Alternativet til restruktureringen er at Norske Skogindustrier ASA begjæres konkurs. Dermed vil de sikrede eierne overta datterselskapet Norske Skog AS, som eier og driver papirfabrikkene. Aksjonærene og de usikrede kreditorene vil stå igjen med null.

De såkalte sikrede eierne mener i utgangspunktet at de bør sitte igjen med 100 prosent, men godtar ledelsens forslag, sier tidligere Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt til avisen. De sier at de er villige til å gi fra seg noe av det de mener å ha rett på, for å redde selskapet.

Selskapet skylder rundt 9 milliarder - 3,9 av det fra såkalte sikrede kreditorer, 4,7 fra usikrede.

Neste artikkel

Harde fronter i debatt mellom Norges største kjede og utfordrer