Kan få gressprotein som soyaerstatning i fôr

En ny metode skal gjøre om gress til høyverdig proteinfôr til griser.

Grisebønder: Monika Bratland (24) og moren Rigmor Bø (51) på gården Bratland på Varhaug i Hå på Jæren. De er udelt positive til forskning på fôr som gjør at soyaen eventuelt kan erstattes med andre proteinkilder.

Protein

Landbruksrådgiver Wout Mutsaers forsker på hvordan man kan utvinne høyverdig protein av gress.

Gresset knuses, saften presses ut og blir til proteinrik suppe, som kan erstatte soya.

Soyamel er en sentral proteinkilde i norsk kraftfôr. Felleskjøpet bruker om lag 10 prosent soya i sine kraftfôrblandinger

Fredrikstad-firmaet Denofa, som er landets største importør av soyabønner til husdyrfor, leverte i fjor 149.051 tonn soyamjøl til den norske fôrbransjen.

Sammen med kolleger i Norsk Landbruksrådgivning Innlandet, og svinebonde Knut Reidar Buraas på Næra, jobber Wout Mutsaers med prosjektet som altså skal gjøre at proteinet i gresset skal bli høyverdig fôr.

– Smertelig enkelt

For våre abonnenter

Kjære leser. Denne artikkelen er forbehold våre abonnenter.


Digital

- Tilgang til alle artikler på nationen.no
- Papiravisen som e-avis kl. 21.00 kvelden før
1 mnd til kun kroner 1,-

Helg+Digital

- Tilgang til alle artikler på nationen.no
- Papiravisen som e-avis kl. 21.00 kvelden før
- Papiravisen levert hjem fredag og lørdag
1 mnd til kun kroner 1,-

Komplett

- Tilgang til alle artikler på nationen.no
- Papiravisen som e-avis kl. 21.00 kvelden før
- Papiravisen levert hjem mandag til lørdag
1 mnd til kun kroner 1,-

Neste artikkel