Professor advarer mot mindre rødt kjøtt

En av fire sier de vil kutte ned på inntaket av rødt kjøtt. Forsker advarer og mener det kan koste samfunnet dyrt.

23 prosent – nesten hver fjerde nordmann – oppgir at de vil spise mindre rødt kjøtt i 2016. Foto: Gorm Kallestad/NTB SCANPIX

Rødt kjøtt

Defineres som kjøtt fra storfe, svin, sau og geit, samt vilt. Defini-sjonene varierer fra land til land.

Røde muskelfibre har mye myoglobin, som lagrer oksygen i musklene, og som også gir den røde fargen. Det er fibre som er beregnet til konstant aktivitet.

Hvite muskelfibre er beregnet på eksplosiv aktivitet, som å flykte fra rovdyr.

De fleste dyr inneholder varierende grad av begge typer fibre, derfor er det flytende overgang mellom rødt og hvitt kjøtt.

Rødt kjøtt er rødt når det er rått. Hvitt kjøtt skal ha blek farge både før og etter koking.

Svin var tidligere lyst, eller hvitt kjøtt, men ble omklassifisert av 
nasjonalt råd for ernæring til rødt.

Animalia mener svin er noe midt imellom siden svin inneholder en blanding av både lyse og røde 
muskelfibre.

Kvinner er ivrigst på å redusere kjøttinntaket. 29 prosent av kvinnene har planer om å redusere inntaket – mot 17 prosent menn, ifølge undersøkelsen.

Forbrukere upåvirket

For våre abonnenter

Kjære leser. Denne artikkelen er forbehold våre abonnenter.


Gratis digitalabonnement

- Tilgang til alle artikler på nationen.no
- Papiravisen som e-avis kl. 21.00 kvelden før

Gratis komplettabonnement

- Tilgang til alle artikler på nationen.no
- Papiravisen som e-avis kl. 21.00 kvelden før
- Papiravisen levert hjem fredag og lørdag

Neste artikkel