Høster havets ukjente grønnsaker

Øyvind Grøvdal høster delikatesser fra matfatet i havet rundt Smøla. Blant dem søl, grisetangdokke og tarmgrønske.

Grønnsaker fra sjøen: Øyvind Grøvdal plukker fjærehinnetang uten andre hjelpemidler enn egne fingre. Han må være rask, før floa kommer og sluker delikatessene. Alle foto: Wigdis Wollan

Tang og tare

Ca 10.000 kvadratkilometer av norskekysten er bevokst med tang og tare.

Det er nesten det samme som Norges areal av dyrket mark.

Begrepet tang og tare brukes som fellesbetegnelse på store, fastvoksende alger.

Ifølge en SINTEF-rapport er det mulig å produsere 20 millioner tonn tang og tare til energiformål innen 2050

Regnes for å bli viktig i deg grønne skiftet

Kan blir særlig verdifullt for lokalsamfunn langs kysten.

– Sjøspagetti, sier han og drar en neve med trådlignende tang opp av havet.

Sjøgrønnsaker

For våre abonnenter

Kjære leser. Denne artikkelen er forbeholdt våre abonnenter.

<br>

Digital

- Tilgang til alle artikler på nationen.no
- Papiravisen som e-avis kl. 21.00 kvelden før
1 mnd til kun kroner 1,-

Helg+Digital

- Tilgang til alle artikler på nationen.no
- Papiravisen som e-avis kl. 21.00 kvelden før
- Papiravisen levert hjem fredag og lørdag
1 mnd til kun kroner 1,-

Komplett

- Tilgang til alle artikler på nationen.no
- Papiravisen som e-avis kl. 21.00 kvelden før
- Papiravisen levert hjem mandag til lørdag
1 mnd til kun kroner 1,-

Neste artikkel

Sjømatjubel over frihandelsavtale