Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

2 Bilder

Bondelaget vil ha skyskraper med drivhus på taket

Kvartalet Bondelaget og andre landbruksaktører eier i Oslo, skal bli nytt. Organisasjonen har store ambisjoner for det nye landbrukskvartalet, og ser blant annet for seg drivhus eller grøntareale på taket av det høyeste bygget - på 100 meter.

Jenny Dahl Bakken
Publisert: 24.11.16 15:43 | Oppdatert: 25.11.16 12:51

I dag er det få som kaster mer enn et blikk på bygningene som er en del av «landbrukskvartalet» på Grønland i Oslo. Noen nysgjerrige forbipasserende titter opp på neket som troner aller øverst på den rødbrune murbygningen kjent som «landbrukets hus». Der holdt tidligere blant annet Norges Bondelag til, men for en drøy måned siden flyttet de til nye kontorer. I samme kvartal, men litt lengre ned i gata.

Bønder i byen

Fra gateplan framstår murbygningene bare som slike man går forbi. Busser, trikker og biler dominerer denne delen av Schweigaards gate, en av knutepunktsgatene i hovedstaden, som går forbi Bussterminalen inn mot sentrum. Fasadene gjenspeiler det. De er ikke ment for å beundres av folk.

Det kan heldigvis forandre seg, dersom Bondelaget får gjennomført planene de har for kvartalet. De vil åpne opp, plante med grønt, få inn kafeer og torg. Skape samlingsplasser.

Les også: Fleire av landbruksorganisasjonane kan kutte i støtta

– I dag er Schweigaards gate en veldig lukka gate, vi vil åpne kvartalet. Planen er at det skal være stor aktivitet på gatenivå, sier Bondelagets generalsekretær Per Skorge.

– Tanken er at dette kvartalet skal være annerledes enn resten av byen. Det skal bli totalt motsatt av tidligere. For å få til dette, må vi utnytte høyden. Det innebærer både høyhus med bolig, og utnyttelse av gateplan. Der ser vi for oss bedrifter knytta til mat, matproduksjon, matutsalg, og andre håndverksbedrifter, sier han.

Skorge er optimist: få kvartaler har en mer sentral beliggenhet, og Bondelaget vil bidra til å gjøre området mer attraktivt.

Inspirert av meierihistorien

Eiendommen har vært viktig for landbruket i mer enn 100 år. Her lå Kristiania Melkeforsyning allerede fra 1911, som distribuerte melk fra meierier utenfor byen. Etter krigen slo Melkeforsyninga seg sammen med Meieribolaget, og det nye Fellesmeieriet ble forløperen til det som nå heter Tine.

På det meste ble det foredla så mye som 50 millioner liter melk her, og lokale kunder kunne kjøpe Prim rett fra kjelene. Meieriet var også hovedleverandør for iskremprodusenten Diplom-Is. Ifølge Skorge i Bondelaget var meieriet i Schweigaards gate Skandinavias største.

• Nationen skrev om planene til Bondelaget da de først begynte å snuse på å utvikle kvartalet: Bondelaget håper å tjene godt på å være bønder i byen

– Det er en historie i kvartalet her, som også vil være synlig i framtida. Elementer fra den historien skal tas med, sier Skorge.

Vinnerbidraget i arkitektkonkurransen om å utforme det nye kvartalet, levert av Transborder Studio, heter da også «Follow the milk». Melkeinspirerte navn går også igjen i flere av stedsnavene i skissen - blant annet plassen Meieriplassen og en park kalt Melkeforsyningen. I tillegg er det planlagt et hotellbygg, foreløpig kalt Ostehotellet, fordi fasaden har hull som ligner dem man finner i gulost.

Bedre

«Bondelaget tenker på samme måte som bonden på en gård, at man skal overlate gården, i dette tiflellet bygården, i bedre stand enn man selv overtok den.»

Drivhus på taket

Ambisjonene Bondelaget har for eiendommen, som de selv eier 92 prosent av, er store. De vil skape en møteplass, et samlingssted, invitere folk inn. Og de vil hele veien ha en grønn profil.

– Dette skal være i fremste rekke på klima- og miljøsida. Vi tenker å bruke mye trematerialer, og håper vi kan lykkes med det. Slik at vi kan bruke nasjonale ressurser, og samtidig binde CO2. Vi skal ha mye grønt. Vi ser for oss grønt på taket, hengende hager – vi håper faktisk å ha byens første drivhus på taket. Kanskje også et akvaponi (et anlegg som kombinerer oppdrett av fisk med planteproduksjon). Kanskje blir det Maaemo eller en annen restaurant i første etasje, som bestiller salat fra taket?

Les også: Innovasjon Noreg vil gjere Noreg heilt elektrisk

Taket han snakker om, er på det høyeste huset i planen. Drøyt 100 meter, og 30 etasjer. Det blir ikke Oslos høyeste bygg - heller ikke områdets høyeste - men det vil likevel skille seg ut, med sine glassfasader og grønne lunger, dersom planen lar seg gjennomføre. Bygget må med fordi det må bygges boliger på eiendommen for å få kommunen med på utbygginga. Det trengs boliger i Oslo, spesielt sentralt.

– Har et ansvar

Det er Aspelin Ramm og Vedal som er eiendomsutviklerne. De har hatt ansvaret for flere store utbygginger i Oslo de siste årene, og vil være med hele veien på den grønne profilen, ifølge Skorge.

– Er dette riktig prioritering for Bondelaget?

Bondelaget tenker på samme måte som bonden på en gård, at man skal overlate gården, i dette tilfellet bygården, i bedre stand enn man selv overtok den. Man har et ansvar for å tenke langsiktig. De som har vært før oss, har vært så forutseende at de har kjøpt opp hele kvartalet her. Nå er tida for å fornye og satse på utvikling, om man ikke gjør det, kan man fort være for seint ute, sier Skorge.

Slik er fasaden ut mot Grønlandsleiret tenkt å se ut. Foto: Transborder studio

Han har også et håp om at det nye kvartalet kan tiltrekke seg flere landbruksbedrifter enn de som holder til i området i dag, for å skape et enda sterkere landbruksmiljø på Grønland i Oslo. Men det vil trolig bli en god stund til:

Jeg tror fort man tenker ti år fram i tid, før vi er ferdige. Nå skal vi i gang med reguleringsplan, det tar kanskje to år. Så er det riving etter det. Da går det fort år. Deretter risikoreduserende tiltak, før kvartalet bygges ut i trinn, sier han.

Nationens kontorer ligger også i landbrukskvartalet. Bygningen Nationen har kontorer i, er planlagt ivaretatt i de foreløpige skissene.Du må ha en Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto for å debattere. Vis omtanke og hensyn. Debatten redigeres i ettertid. HER er oversikten over debattreglene.
comments powered by Disqus
Annonse