Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Aksjonærene i Norske Skog kan miste alt

Långiverne tar kontrollen over Norske Skog, og Christen Sveaas går av som styreleder etter knappe tre uker. Aksjonærene kan miste alle verdier. 

Tidligere konsernsjef i Norske Skog Sven Ombudstvedt blir ny styreleder i det kriserammede selskapet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Etter mange måneder med forhandlinger tar de fem store fondene som står bak lånene til Norske Skog kontrollen over bedriftens sju fabrikker, skriver Dagens Næringsliv.

– Nå har det tatt så pass lang tid å få på plass en løsning. Det går ikke, og nå har en prøvd alt mulig, sier tidligere konsernsjef Sven Ombudstvedt, som blir ny styreleder i Norske Skog AS.

Investoren Christen Sveaas fortsetter som styreleder i det børsnoterte morselskapet Norske Skog ASA.

– Det er ikke eneste utvei, men vi må respektere at pantekreditorene i Norske Skog ikke har fått renter på lenge. Selskapet er forgjeldet til langt oppover ørene, og det er heller ikke noe nytt, sier Sveaas.

Han sier til avisen at han ikke er i stand til å se at styret kunne gjort noe annerledes på den korte tiden det har sittet sammen.

Artikkelen fortsetter under avstemningen.

Overtar verdiene

Annonse

– Vi har kommet dit at vi frykter for virksomhetenes ve og vel, sier Ombudstvedt og understreker at løsningen ikke vil få følger for de ansatte.

Långiverne overtar et datterselskap, Norske Skog AS, som skal eie alle aksjene i Norske Skog og selskapets sju fabrikker, skriver E24. Det vil si at Sveaas og de andre aksjonærene blir sittende med et selskap uten verdier.

Obligasjonseierne inkluderer fondene Ocean Wood, Bluebay, Cyrus, Sampo og Blackstone. Det er disse som på vegne av kreditorgruppen overtar alle verdier i Norske Skog. Gruppen har utestående til sammen rundt 4,2 milliarder kroner i Norske Skog, ifølge Dagens Næringsliv.

Skritt mot løsning

I en børsmelding bekrefter Norske Skog blant annet at kreditorene i et sikret lån på 290 millioner euro med forfall i 2019 har erklært umiddelbart forfall.

Videre bekrefter konsernet at Ombudstvedt, Nils Ingemund Hoff og Rune Sollie er satt inn som henholdsvis styreleder og styremedlemmer i datterselskapet Norske Skog AS.

Konsernsjef Lars Sperre bekrefter at de ansatte får lønn som vanlig etter overtakelsen, og skriver i en epost til E24 at de ser på dagens hendelser som et skritt mot en endelig løsning.

Neste artikkel

Norske Skogs nye eier: – Vi er på ingen måte operatører, vi er investorer