Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kommentar: «Husdyr skal ikke ha pensjon»

Oksen Braut har levert sin siste ladning. Legenden endte sine dager på Norturas slakteri på Rudshøgda. Utgjør det et omdømmeproblem for norsk landbruk?

Selv en okse med hans ekstraordinære kvaliteter er til sjuende og sist et produksjonsdyr, skriver kommentator Kato Nykvist om Braut. Foto: Benjamin Hernes Vogl

Braut var noe så sjeldent som en eksportsuksess for norsk landbruk. Premieoksens sæd er solgt til 30 land, for om lag 22 millioner kroner. Oksen har vært selve gullkortet til eieren, avlsorganisasjonen Geno. Men straks Brauts produksjonsapparat var tømt, bar det av gårde til slakteriet. Kynisk av Geno, mener kritikere, som mener den 15 år gamle oksen godt kunne fått noen rolige år som pensjonist før ferden gikk videre til de evige beitemarker.

Et gårdbrukerpar fra Østfold tilbød seg å ta imot den aldrende oksen, og samlet på kort tid inn 50.000 kroner til formålet. Melkebonde Henning Bergersen, som også er andelseier i Geno, kritiserer selskapet for amatørmessig markedsføring. Først sendte Geno Braut ut på en norgesturné på ulike landbruks- og matmesser for å markedsføre eksporteventyret, for deretter å gjøre kort prosess i form av en boltepistol. Elendig PR for Geno og Norsk Rødt Fe, mener Bergersen.

Han har dessverre et poeng. Alle som driver med husdyrproduksjon bør vite at publikum kan være ukomfortable med husdyrproduksjonens ultimate resultat, at dyrene tas av dage straks de har ytt sine melkelitre eller oppnådd den ønskede kjøttkvalitet.

Om du reiser rundt, og gir dyr et "ansikt" og et navn, kan du ikke vente at slakteriprosessen går upåaktet hen. Synd, men like fullt sant.

• Her kan du lese hele historien om Braut

Annonse

Likevel gjorde Geno det eneste rette. Produksjonsdyr skal ikke ha noen pensjonisttilværelse. De skal være i produksjon.

Dette gjelder selvsagt også for Braut. Selv en okse med hans ekstraordinære kvaliteter er til sjuende og sist et produksjonsdyr. Når han er "melket" ferdig, venter neste oppgave. Å bokstavelig talt skjenke sin rause muskelmasse til norsk matproduksjon.

Norsk landbruk har all grunn til å være stolt av Brauts bedrifter, og det er forståelig at Geno ønsket å vise det fram. Nå får vi gjøre det beste ut av det, og forklare hva husdyrproduksjon egentlig går ut på.

Neste artikkel

Mann omkom i traktorulykke i Hedmark