Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Støre bør lytte til Kolberg

Jonas Gahr Støre og Ap-ledelsen har ikke råd til å ignorere Martin Kolbergs kritikk: «Vi mangler en ideologisk begrunnelse for det vi holder på med», advarer Kolberg.

Ap-veteran og stortingsrepresentant Martin Kolberg tok et befriende tydelig oppgjør med sitt eget parti over fem sider i avisa Klassekampen lørdag. Kolberg avfeier kategorisk at valgnederlaget skyldtes at partiets kommunikasjonsarbeid var for dårlig, slik det konkluderes etter Ap-sentralstyrets evalueringsarbeid.

Arbeiderpartiet var valgets taper, og oppnådde ikke mer enn 27,4 prosents oppslutning. Ap havnet på 25,8 prosent i målinga som Norstat tok opp for NRK i slutten av november, en nedgang fra 26 prosent i forrige måling. Partiet som har vært størst på Stortinget så lenge noen kan huske, nærmer seg bunn-noteringen på 24,3 prosent fra katastrofevalget i 2001.

Martin Kolberg mener at Arbeiderpartiet trenger en «omfattende politisk og ideologisk selvransakelse» framfor en «gjennomgang av mediehåndteringen» under valgkampen. «Det handler om at vi mangler en ideologisk begrunnelse for det vi holder på med. Vi framsto som et parti som mente vi kunne administrere litt bedre enn de andre. Det merker velgerne med en gang», sa Kolberg til Klassekampen.

Ap-veteranen understreker at partiet først og fremst må vinne folkets tillit – slik at Ap «fortsatt kan være den sterke samfunnsmakten sammen med fagbevegelsen.» Martin Kolberg definerer samfunnsmakt til å være «kraft og tillit til å definere hva som er rett og galt.» Han utdyper: «.. du må få folket til å nikke når vi sier at det er galt med økonomiske forskjeller, galt med unødvendig sentralisering, at pensjonene kuttes, at arbeidslivet blir mye verre for neste generasjon, at velferdsordninger privatiseres.»

Oppsummert

Ideologisk krise

1 Ap-veteran og stortingsrepresentant Martin Kolberg avviser at Aps valgnederlag skyldtes dårlig mediehåndtering. Han mener partiet er i en ideologisk krise.

Et reelt alternativ

2 Martin Kolberg understreker at Ap først og fremst må vinne folks tillit og tilslutning til å bringe Norge i en annen samfunnsretning enn det høyresida gjør.

Rødgrønt alternativ

3 Det er grunn til å tro at Sp og SV hadde ønsket at Ap hadde det ideologiske grunnlaget på plass

før

valgkampen. Det må på plass i god tid før neste stortingsvalg.

Annonse

Det kan være at partilederne i Sp og SV som nikker mest energisk til Kolbergs budskap, i tillegg til forbundsledere i LO. Samtidig kan det vel glippe ut en anklage eller to – som for eksempel: «Vi la jo opp til nettopp en slik valgkamp som Kolberg nå etterlyser. Hvorfor hadde ikke Ap orden på det grunnleggende før valgkampen, når det sto så mye på spill for de rødgrønne partiene?»

Valgresultatet tydet på at ikke minst Sp, men også SV, klarte å være tydelige – blant annet på de feltene av politikken som Kolberg nevner. Med et «ideologisk» Ap ville det rødgrønne samfunnsalternativet vært enda tydeligere tegnet for velgerne.

I kjølvannet av Martin Kolbergs kritikk, blir spørsmålet: Hvorfor? Hvorfor vakler Ap-kjempen? Spørsmålet – og svaret – er av betydning langt utenfor Aps medlemskretser. Det er særdeles vanskelig å se for seg et alternativ til den blåblå politikken her til lands, dersom ikke Ap styrker seg betydelig før neste stortingsvalg. Ap-ledelsen har ikke råd til å se bort fra kritikken fra Martin Kolberg. Flere ubegripelige forlik med høyresida i Stortinget vil utviske partiet ytterligere.

Neste artikkel

Støre etterlyser plan for klimakutt fra regjeringen