Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norge er medlam av Nato, ikke EU

Med sitt utspill om løsrivelse fra Nato og Storbritannia, ser Espen Barth Eide (Ap) ut til å glemme at Norge er medlem av Nato, men ikke av EU.

Tidligere forsvarsminister og utenriksminister, Espen Barth Eide (Ap), tar til orde for en forsvarspolitisk løsrivelse fra USA og Nato. I avisa Klassekampen listet han forrige uke opp Tyskland, Norden, Nederland og «kanskje også Frankrike» som land Norge bør ha et tettere samarbeid med.

Samarbeid mellom europeiske land er av det gode, og det bør til enhver tid være en ambisjon for en norsk regjering å styrke det nordiske samarbeidet.

Samtidig er det verdt å merke seg at Espen Barth Eide, som kommer fra et parti som har «elsket Amerika», vil legge om norsk utenrikspolitikk på grunn av én president; Donald Trump. Mener Barth Eide at Atlanterhavspakten er avleggs, og Nato mindre viktig for Norge? Har han drøftet dette med sin gamle sjef, nåværende generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg?

Kommentatorer spør seg riktignok om Nato-samarbeidet kan slå sprekker etter Nato-toppmøtet i Brüssel i mai. Det er rimelig at samarbeidet drøftes når en amerikansk president inntar en ny rolle i samarbeidet. Det er ikke dermed sagt at det tjener norske forsvarsinteresser at norske talsmenn prøver å lage disse sprekkene i Nato-samarbeidet, slik som Espen Barth Eide tilsynelatende gjør. Tvert imot.

Barth Eides uttalelser om Storbritannia er problematiske: «Storbritannia er alltid en venn, men deres plass i verden endrer seg veldig nå. Tyskland er i full fart på vei oppover som en ledende internasjonal aktør, mens Storbritannia er litt forvirret nå, for å si det sånn», sier Barth Eide, som også er tidligere generalsekretær i Europabevegelsen.

Oppsummert

Løsrivelse fra Nato

1 På grunn av brexit og president Donald Trump, mener tidligere forsvarsminister Espen Barth Eide at Norge trenger en nyorientering i forsvarspolitikken: Samarbeide med EU-medlemmer direkte.

Løsrivelse fra Storbritannia

2 Barth Eide mener brexit viser at Storbritannia er «litt forvirret» nå, og anbefaler ikke tettere samarbeid med britene.

Medlem av Nato, ikke EU

3 Norske interesser er ikke tjent med et svakere Nato, der Norge er medlem.

Annonse

Båndene til Storbritannia bør ikke løsnes fordi et flertall stemte ja til brexit. Også Espen Barth Eide må legge til grunn at landet om et par år har samme status som den Norge har valgt: Å samarbeide i Europa og Nato, men ikke medlem i Den europeiske unionen.

Angela Merkel uttalte riktignok at «Europa må ta skjebnen i egne hender» etter Nato-toppmøtet, og EU-landene planlegger å trappe opp sitt forsvarssamarbeid. Men ingen EU-land, som også er Nato-land, har varslet utmelding fra Nato. Samtidig som norske interesser er tjent med et velfungerende Nato.

Også de ivrigste EU-tilhengerne her til lands må finne seg i at Norge har valgt å stå utenfor EU. Sådan er demokratiet. Norge bør – sammen med Storbritannia – jobbe for et så godt som mulig forsvarssamarbeid innenfor den organisasjonen som Norge av gode grunner er medlem av: Nato.

Og Barth Eide har neppe styrket sitt statsråd-kandidatur i en eventuell ny rødgrønn regjering med et sterkere Senterparti.

Neste artikkel

EU - løsning for alle utfordringer?