Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nationen mener

Frp vil stanse asylinnvandringen til Norge. Det handler mest om at det er to og en halv måned til valget.

Da Frp-leder Siv Jensen før helga oppsummerte den politiske situasjonen i Norge før sommerferien, varslet hun at partiet vil arbeide for å stanse asylankomster til landet. Det skal partiet oppnå ved å bygge asylmottak i utlandet, der asylsøkerne skal oppholde seg mens søknadene behandles.

Tiltaket skal trygge sikkerheten i Norge, hevder Jensen, som også la fram forslag om permanent grensekontroll, generell bevæpning av politiet, krav om minimum 10 års botid for statsborgerskap, samt at nye statsborgere skal sverge troskap til Norge.

"Vi skal gjøre Norge til et tryggere land og det må handles", sa Jensen, og la til: "Sikkerhetsspørsmål kan ikke møtes med et politisk skuldertrekk."

Frp-lederen har rett i at vi ikke kan behandle sikkerhetsspørsmål med et skuldertrekk. Men det er ikke sikkerheten Jensen og Frp først og fremst er opptatt av, men det kommende stortingsvalget. Når det nærmer seg valg, trekker Frp som vanlig innvandringskortet.

Jensen har allerede fått napp. Utspillet hennes har allerede blitt karakterisert av politiske motstandere. Sps Heidi Greni kaller utspillet patetisk, Aps innvandringspolitiske talsmann Stein Erik Lauvås mener det er "helt useriøst" mens MDGs nasjonale talskvinne Une Aina Bastholm mener Frp tar et "stort steg i retning Norbert Hofer i Østerrike, Geert Wilders i Nederland og Marine Le Pen i Frankrike".

Oppsummert

Frp-krav

1 Frp lanserer fem tiltak for å stanse asylinnvandringen til Norge.

Formålet

2 Formålet med tiltakene er ikke å trygge sikkerheten i Norge, slik partiet hevder, men å skaffe seg en sak å spille på i valgkampen.

Ikke flertall

3 Antallet asylankomster til Norge er meget beskjedent, forslaget har dessuten ingen mulighet til å få flertall i Stortinget

Annonse

Enig eller uenig med Bastholms reaksjon, Frp har allerede fått det partiet higer etter: En opphetet asyldebatt. Nå ligger alt til rette for at partiet mobiliserer innvandringsmotstandere.

Det er selvsagt ingen tilfeldighet at disse "sikkerhetstiltakene" dukker opp drøye to måneder før stortingsvalget. Frp sliter på meningsmålingene, og i mangel av konkrete saker å selge inn, konstruerer Frp en innvandringsdebatt ingen andre ser behov for. Faktum er at svært få asylsøkere kommer til Norge. Ved utgangen av mai hadde 2011 personer søkt asyl, noe som må betegnes som et svært beskjedent antall i en tid der verden står overfor den verste flyktningkrisen siden 2. verdenskrig.

Det tok heller ikke regjeringspartner Høyre mange minuttene å avlyse Frps asyltiltak. Nestleder og regjeringskollega Bent Høie fastslår at de eksisterende reglene for innvandring og asyl i Norge er gode nok etter innstramningene som allerede er gjennomført.

Dermed er det klart at Frps krav for å stanse asylinnvandring til Norge heller ikke har mulighet til å oppnå flertall. Men så har da heller ikke Frp noen ambisjon om politisk gjennomslag, Frp vil bare ha noe å spille på i valget.

Neste artikkel

Prisverdig initiativ fra NHO