Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nationen mener

Det er ingen grunn til å latterliggjøre SVs krav om å innføre gratis skolemat. Sunn skolemat vil øke prestasjonene i skolen og gi barn gode kostholdsvaner.

Av en eller annen grunn har det vært en populær sport å harselere over SVs gjentatte forslag om å innføre gratis lunsj i skolen.

Det hele startet med at SV inviterte pressen på varm lunsj på valgkampåpningen i 2005. Da ble gratis skolemat presentert som partiets store valgløfte. Men da journalistene starter å spørre hva prisen på dette valgløftet var, begynte SV-politikernes blikk å flakke.

Ettersom det viste seg å mangle fasiliteter for å tilberede varm mat ved mange skoler, ble det raskt klart at SVs valgkamputspill ble en smule dyrere enn partiet antakelig hadde sett for seg. Uansett: Det ble enkelt for politiske motstandere å kritisere SV. "Mens SV bruker ressursene på å varme kylling, prioriter vi å styrke undervisningen", var et populært uttrykk i skoledebattene det året.

Men SV gir ikke opp kampen for skolematen. På landsmøtet i helga påpekte partileder Audun Lysbakken at også regjeringen hadde skjønt betydningen av mat i skolen. "Regjeringen har gitt skolene beskjed om at elevene må få minst 20 minutter til spisepause hver dag. Da er det jo litt dumt at de har glemt å gi dem noe å spise", sa han i landsmøtetalen.

"Haha! Hvordan skal skolebarn få noe å spise hvis ikke staten putter mat i munnen på dem", repliserte politisk redaktør Kjetil Alstadheim i en humoristisk kommentar i Dagens Næringsliv.

Denne motviljen mot å servere mat i skolen er vanskelig å forstå, all den tid vi vet at god og riktig næring både øker prestasjonene og styrker helsen. På Høyres landsmøte kunne delegatene forsyne seg av frukt, varm og kald mat når de ville. Det bidro helt sikkert til at delegatene kunne holde konsentrasjonen oppe i løpet av de lange og intense landsmøteforhandlingene.

Oppsummert

Skolemat

1 SV går igjen til valg for å innføre gratis skolemat, denne gang i ungdomsskolen.

Harselerer

2 Av en eller annen grunn har politiske motstandere og media en tendens til å latterliggjøre forslaget.

Paradoks

3 Det er et paradoks at politikere som selv mesker seg med frukt og mat på landsmøtene sine, sørget for å frata 200.000 skolefrukten sin.

Annonse

Det burde være opplagt at dette ikke bare gjelder for landsmøtedelegater. Også skoleelever vil kunne styrke prestasjonene sine om de hadde tilgang til god næring.

Det er en gåte hvorfor Høyre slipper så lett unna det faktum at noe av det første partiet gjorde da det kom i regjeringsposisjon, var å vrake skolefruktordningen for 200.000 elever. Partiet avskaffet kommunenes plikt om å tilby gratis frukt. Resultatet var at tre av fire barn mistet tilbudet.

SVs nye forslag går ut på å tilby brødmat og frukt i ungdomsskolen, til en kostnad på 700 millioner. Målet er å tilby skolemat til alle elever etter hvert.

Mange mener det er foreldrenes ansvar at barn har med seg sunn mat på skolen. Det er ikke alle barn som har foreldre som følger godt nok opp. Skolemat er bra for alle, men best for dem som trenger det mest.

Neste artikkel

Tøffe tider for Nortura