Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nationen mener

Ap-lederen truet med straffereaksjoner fra EU ved et norsk nei til Acer. LOs sekretariat svarte med å si nei til Acer. Selve EØS- avtalen kan komme i spill.

Under LO-kongressen bedyret Jonas Gahr Støre at Ap vil «bruke handlingsrommet innenfor EØS», vel vitende om at EØS-motstanden i LO vokser i takt med omfanget av sosial dumping, overvåkingsorganet ESAs innblanding i norske tariffoppgjør, EØS-jernbanepakker som innebærer omfattende privatisering osv. Flere forbund har vedtatt nei til EØS.

Først sa de fire største forbundene i LO nei til å avgi suverenitet til EUs energibyrå Acer, også forbund som så langt har støttet EØS. Store deler av Aps kjernetropper sier nei til norsk suverenitetsavståelse til Acer.

Før helga sluttet rundt 100 Ap-ordførere seg til AUF og en rekke Ap-lokallag og fylkeslag som allerede har sagt nei. Lørdag gikk Stein Erik Lauvås, leder i Østfold Ap, ut i Nationen og sa som første stortingsrepresentant nei til Acer. Søndag sluttet enda to fylkeslag seg til, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

Den som trodde at velfundert motstand mot suverenitetsavståelse til Acer i Ap-rekkene i distriktene og i LO-forbundene ville møte en lyttende Ap-leder, tok feil. «Sier vi nei til det videre samarbeidet, vil vi gå ut av energisamarbeidet i EØS-avtalen. Det vil trolig bety at andre deler av avtalen vil bli satt ut av kraft. Det er et betydelig usikkerhetsmoment, særlig for vår eksportindustri. Vi risikerer i større grad å måtte oppfylle klimaforpliktelsene fra Paris på egen hånd», skriver Støre i en epost fra Paris, ifølge Klassekampen lørdag.

Ap-lederen truer med andre ord med straffetiltak fra EU mot norsk industri, dersom Norge sier nei til suverenitetsavståelse til Acer. Slik demonstrerer Støre for LO, Ap-grasrota og all verden at det ikke er handlingsrom i EØS, og at forsikringene overfor LO om å «bruke handlingsrommet» er særdeles lite verdt.

Oppsummert

Støres trusler

1 Ap-lederen svarte mot- standerne mot å avgi suverenitet til Acer i egne rekker med trusler om straff fra EU. EØS hjemler ikke slik straffe-eksersis fra EU.

LO lar seg ikke skremme

2 LO-sekretariatet trosset truslene fra Ap-lederen. Mandag vedtok LO nei til Acer.

Støre bør snu

3 Dersom Ap skal bevare EØS-avtalen og respekt i LO, bør partiet stemme nei til suverenitetsavgivelse til Acer.

Annonse

Når «handlingsrommet» forsvinner, kan motstanden mot selve EØS-avtalen vokse betydelig. Det er overraskende at Ap-lederen velger å leke med EØS-ilden.

Støres trusler om straffereaksjoner fra EU mot norsk industri dersom Norge sier nei til Acer, er tomme. EØS-avtalen åpner ikke for slik straffe-eksersis. Norge har reell reservasjonsrett, såkalt vetorett, i EØS. Og det hjelper ikke å true, når ingen blir redde.

Mandag svarte sekretariatet i LO Ap-lederen med å si nei til Acer. LO-ledelsen vet bedre enn noen andre at motstanden mot EØS-avtalen kan eksplodere dersom Norge ikke bruker reservasjonsretten i viktige saker.

Dersom Ap skal bevare troverdighet i LO-rekkene – og EØS-avtalen – bør partiet stemme nei til «EUs tredje energimarkedspakke» i Stortinget.

Neste artikkel

Støre: Historisk feil å tvinge Finnmark og Troms sammen