Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ikke unaturlig med Venstre i regjering

Venstre åpner for å gå i regjering sammen med Høyre og Frp. Det er ingen unaturlig utvikling basert på valgresultatet. I så fall må partiet blokkere oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen.

Det var kanskje noen som sperret øynene opp da de, straks valgresultatet forelå, hørte at Venstre vurderer å gå i regjering med Høyre og Frp. Mens partiet i valgkampen slo knallhardt tilbake mot alle som hevdet at en stemme til Venstre var en stemme på Frp i regjering.

Venstre gikk, i likhet med KrF, til valg for en Høyre/sentrums-regjering. Men alle som følger med i norsk politikk visste utmerket godt at dette var et svært lite realistisk alternativ. I motsetning til Venstre, var KrF nokså tydelige på at partiet ville gå i opposisjon dersom det ikke ble noe av en slik Høyre/sentrums-regjering.

Nå åpner altså Venstre for å gå inn i en regjering sammen med Frp. Alle som sa at en stemme på Venstre er en stemme på Frp i regjering, har sine ord i behold. Det er grunn til å stille spørsmål om Venstres ærlighet i valgkampen.

Når det er sagt, er det langt fra unaturlig for Venstre å vurdere et slikt trekk. Den viktige vippeposisjonen i Stortinget har flyttet seg fra Venstre til KrF etter dette valget. Venstre kan ikke lenger danne flertall med regjeringen alene. Det er liten tvil om at KrF står et stykke til venstre for Venstre på den politiske skalaen i Norge. Det betyr at det nå er KrF som kommer til å definere grensene for regjeringens politikk. I dette bildet risikerer Venstre å havne i politikkens bakevje.

Den risikoen må partiet veie opp mot den åpenbare risikoen det er å sitte i samme regjering som Frp. Ulempene er åpenbare. Både på klima- og innvandringsfeltet er de to partiene i utgangspunktet motpoler. Venstre risikerer å støte fra seg velgere, og er det noe partiet ikke tåler, så er det å støte fra seg støttespillere.

Oppsummert

Regjering

1 Venstre åpner for å gå i regjering sammen med Høyre og Frp.

Fikk rett

2 De som hevdet at en stemme på Venstre er en stemme på Frp i regjering, har sine ord i behold.

Naturlig

3 Det er naturlig at Venstre søker regjeringsmakt for å sikre innflytelse for egen politikk, men da bør det være en forutsetning at Lofoten og Vesterålen fredes for oljeaktivitet.

Annonse

Men fordelene med å gå inn i regjering er åpenbare. Når den politiske situasjonen på Stortinget tilsier at Venstre får mindre innflytelse, er det naturlig for partiet å søke uttelling for sin politikk på andre måter. I regjeringsposisjon kan Venstre jobbe for gjennomslag for egne saker i praktisk politikk hver eneste dag.

Hvis Venstre går til regjeringsforhandlinger med Erna Solberg og Siv Jensen, bør de stille et ufravikelig krav om å frede Lofoten og Vesterålen mot oljeaktivitet også i neste periode. Venstre kan ikke sitte i en regjering som åpner disse områdene for oljeleting.

Så lenge KrF avviser å inngå en ny samarbeidsavtale med regjeringen, står Høyre og Frp fritt til å søke støtte hos Ap for å starte konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen.

Dersom regjeringspartiet Venstre blokkerer et slik samarbeid mellom Høyre, Frp og Ap, kan partiet smykke seg med en viktig miljøseier.

Neste artikkel

Venstres påvirkning av bondetilbudet