Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dropp posten som EØS- og EU-minister etter valget

Ap-leder Jonas Gahr Støre varsler at han vil fjerne posten som EØS- og EU-minister om han får regjeringsmakt etter valget.

Hva skal Norge med en egen EØS- og EU-minister? Det spørsmålet har åpenbart Ap-leder Jonas Gahr Støre stilt seg. I et intervju med VG, der mulige kandidater til en mulig Ap-ledet regjering blir lansert, sier Støre at det ikke blir noen egen statsrådspost for EU om han får regjeringsmakt. Også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum varslet under Senterpartiets landsmøte i mars at han ønsker å avvikle europaministeren, og heller styrke posten som utenriksminister.

Støre ønsker i stedet å gjeninnføre en egen statsrådspost for bistand- og utviklingsspørsmål, som Høyre/Frp-regjeringen da den kom til makten.

Posten som EØS- og EU-minister ble innført med Solberg-regjeringen høsten 2013. Nyvinningen innebar at EU- og EØS-spørsmål ble flyttet fra Utenriksdepartementet til Statsministerens kontor. Siden 2013 har tre personer innehatt denne posten: Vidar Helgesen (2013-2015), Elisabeth Aspaker (2015–2016) og Frank Bakke-Jensen (fra 2016).

Statsråden skulle samordne EU-arbeidet i de andre departementene. «Utenrikspolitikken starter i Europa, men også veldig mye av innenrikspolitikken starter i Europa», sa Helgesen på innsettelsesdagen. Tanken var muligens god, men i flere saker har vi sett at EU-ministeren i stedet for å være Norges minister i møte med EU, har vært EUs minister i Norge.

Det hele startet med en blemme fra Helgesen. Som nyslått minister reiste han til EU-hovedstaden Brussel, varslet at han ville følge EUs kritikk, og reversere tollendringene for ost og kjøtt som den rødgrønne regjeringen hadde kommet med. Som kjent fikk ikke Helgesen gjennomslag for reverseringen på Stortinget hjemme i Norge.

Oppsummert

Ryker ut

1 Kommer Ap til makten etter valget, ryker statsrådsposten som EØS- og EU-minister, varsler Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Uklar oppnåelse

2 Det er vanskelig å få øye på hva regjeringen har oppnådd på Norges vegne med ministerposten.

Bør fjernes

3 Derfor bør statsrådsposten, uavhengig av hvilken regjering som kommer til makten etter valget, droppes.

Annonse

Norges forhold til EU er så viktig at det bør ligge til utenriksministeren å ha hovedansvaret. EØS-avtalen har festet grepet på flere områder i Norge, selv med en egen ministerpost de siste snart fire årene. Det kommer selvsagt av at vi har en regjering som ønsker tilpassing til EU. Vi trenger ikke en statsråd som gjør alt man makter for å implementere EUs regelverk i Norge, men en statsråd som arbeider for norske synspunkt i EU, og som tør å ta debatten offentlig om vi mer eller mindre ukritisk skal svelge alt som kommer fra Brussel.

Det har vært vanskelig å få øye på hva de ulike EU-statsrådene har gjort for å styrke og sikre Norges posisjoner. De ulike personene som har hatt posten har heller ikke klart å bidra til en samfunnspolitisk debatt her hjemme. Vi har til gode å se at de har stilt nødvendige krav til EU i viktige, norske spørsmål.

Uavhengig av hvilken regjering vi får etter stortingsvalget til høsten, er det gode grunner til å droppe statsrådsposten som EØS- og EU-minister.

Neste artikkel

Ett skritt på vegen mot redusert matsvinn