Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ulven sender sms om hvor den er

Senderne som skal festes på ulver i ulvesonen, bruker både GPS-teknologi og det som best kan forklares som SMS. Dermed kan det gå flere dager før det kommer inn resultater om hvor ulven er, om den befinner seg i områder uten dekning.

Mannskaper fra Statens naturoppsyn satte fredag radiohalsbånd på ulver fra Slettåsreviret. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

Fredag ble den første ulven i ulvesonen merka, etter at merkinga begynte denne uka på bestilling fra Klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Det var alfahannen i Slettåsreviret som var første ulv ut, og like etter ble en annen ulv merket.

Senderen som skal festes på ulvene som merkes, bruker en kombinasjon av to teknologier, ifølge rovviltansvarlig Lars Bendik Austmo i Statens naturoppsyn (SNO).

• Les også: Protest mot ulvemerking: – Vi gir oss ikke

Den ene teknologien, er GPS, altså ulvens posisjon registrert via satelitt. Dette lagres kontinuerlig i halsbåndet senderen sitter på. Herfra sendes informasjonen til en datamaskin som samler dataene - via SMS.

– For hver tiende posisjon GPSen samler, sendes det en melding via GSM-systemet, nærmest som en SMS, sier Austmo.

Må ha dekning

Systemet er med andre ord avhengig av mobildekning, i dette tilfellet Telenor-dekning. Det betyr at når ulver befinner seg i områder uten dekning, vil ikke SMSene sendes før den er ute av det området.

– Det kan gå noen dager før den sender en melding, hvis ulvene er rolige i et område uten dekning. Men senderne sender det så fort de er i dekning, og meldinger får man ofte sendt også med dårlig dekning, sier Austmo.

• Les også: Dyrevernalliansen: – Merking av ulv er dyreforsøk som politisk spill

Annonse

Han påpeker dessuten at alle posisjoner blir lagra i halsbåndet, og dermed kan ulvens bevegelser følges i ettertid om den har vært i et område uten dekning. GPS er ikke avhengig av mobildekning, siden det går via satelitt.

At systemet bruker mobilnettet, betyr også at meldingene som sendes med posisjoner, blir hakket dyrere når ulven beveger seg over til Sverige og senderen da havner over i Telia sitt nett.

Gode erfaringer

Ifølge Austmo er det ikke noe stort problem at GSM-systemet er avhengig av mobildekning. Dette er den beste teknologien på markedet, forsikrer han.

– Systemet er jo brukt i forskning spesielt, men også forvaltning, i mange år. Spesielt er disse senderne brukt i bjørneprosjektet, for å undersøke bjørnens predasjon på rein. Det har vært vellykka, sier han.

• Les også: Tåke stanset ulvemerking i Hedmark torsdag

I november skrev Nationen at det kun var én GPS-merka ulv i Skandinavia i fjor. Likevel har det vært mye prat om erfaringer med merking. Dette skyldes ifølge Austmo både at den samme merkinga utføres på flere dyr enn ulven, slik at det er erfaringer derfra, og at det er merka mange ulver tidligere.

Han sier erfaringene med denne typen sendere er gode.

Neste artikkel

Ulv drepte 13 sauer i Finnmark – fire rein er også funnet døde