Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ulven bak saueangrep i Hurdal er trolig svensk

Miljødirektoratet har påvist tre ulver som for tiden oppholder seg utenfor ulvesonen. Ulven som står bak angrepene på over 110 sauer de siste ukene er trolig svensk.

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Miljødirektoratet har gjort DNA-analyser av ekskrementer fra ulv etter at over 110 sauer har blitt drept i Akershus og Oppland den siste tiden. Nå viser resultatene fra prøvene at ulven som er påvist i Hurdal, hvor mange av de mest alvorlige angrepene har funnet sted, er en tispe som er har utvandret fra sitt føderevir Kindla i Örebro/Dalarna i Sverige.

– Det er fortsatt noen prøver samlet i skadeområdet i Gran og Hurdal som skal analyseres, men så langt tyder funnene på at det er denne ulven som står bak skadene på sau den siste tiden i dette området, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i en pressemelding.

Tirsdag ble fellingsområdet for ulven som har herjet i Hurdal, Gran og Toten utvidet til deler av Søndre Land og Gjøvik. Det ble også funnet nye sauekadaver i Brandbu i Oppland tirsdag. Trolig er de blitt angrepet natt til mandag. Tallet på døde dyr er ikke kjent. Det ble mandag funnet fem søyer og to lam i Helgedalen-området, også det i Gran kommune.

• Les også: Frivillige sanker sauekadavre etter ulvens herjinger

Annonse

Det er også påvist en ulv i Øyer og Ringebu i Oppland gjennom DNA-prøver. Den kommer fra Julussareviret i Hedmark, og ble i februar og mars påvist i Stor-Elvdal, i april i Ringsaker og i mai i Løten som alle er områder utenfor ulvesonen

En tredje ulv ble påvist utenfor ulvesonen i Holtålen i Sør-Trøndelag i mai.

Neste artikkel

Regn til lita hjelp for mange bønder