Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ti kyr trolig lemlestet i Valdres

En ukjent gjenstand har påført lange, dype kutt på ti kuer i Valdres. En ku må amputere halen som følge av skadene. 

Ti kyr i Valdres har fått påført lange dype kutt. Dyrlegen mener kuttene var påført av en skarp metallgjenstand. Foto: Privat / NTBScanpix

Det er ukjent hvordan dyrene har fått skadene, og om det er snakk om dyremishandling. Kuenes skader er like, og noen av kuttene er mellom 10–12 centimeter dype, melder Oppland Arbeiderblad.

Bonden Embrik Før fra Vestre Slidre eier dyrene og er fortvilet over skadene. Han sier at det er fire kuer det har gått verst utover. En av dem må amputere halen.

– Den blødde fra store sår, og etter at dyrlegen hadde sett på henne ble det fastslått at halebeinet var knust. Hun måtte amputere halen, forteller Før til avisen.

Han er opprørt og trist over det som har skjedd.

– Det er fælt å se dyra sine ha det vondt. Jeg ble kvalm av synet, forteller bonden til OA.

Før har vært i kontakt med Statens Naturoppsyn (SNO), som utelukker at det kan være rovdyr som har påført kuene skader. Da ville dyra vært mer opprevet, forklarer han.

Annonse

– Dyrlegen mente kuttene var påført av en skarp metallgjenstand. I går gikk vi rundt i hele området for å se om vi kunne finne noe dyra hadde kuttet seg opp på, men har ikke funnet noe.

Bonden mener noe skurrer med påføreslen av skadene, og frykter at noen har gått løs på dyrene hans.

– Kyra har ganske like skader, alle på bakparten og rumpa. Det vil jo si at ti kyr skal har rygget inn i samme gjenstand. Nei, det stemmer ikke.

Kyrne var på beite da de fikk påført kuttene. Før fikk beskjed om skadene tirsdag, og mener dyrene må ha fått skadene natten i forveien. Han vil anmelde forholdet.

Neste artikkel

Dale tvinges til grilling om bondeoppgjøret