Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sauenæringen varsler grillaksjon

Organisasjonen Norsk Sau og Geit vil friste butikkunder over hele landet med lammegrill i sommervarmen.

Foto: Mariann Tvete

Norsk Sau og Geit (NSG) viser til at det fortsatt er tonnevis av lammekjøtt på lager. Den 8. juli gjennomfører NSG en aksjon i samarbeid med Nortura og Kjøtt og fjørfebransjens landsforbund foran en rekke dagligvarebutikker.

Grillaksjonen er inspirert av at sauebønder fra Oppland lørdagen før påske gjennomførte et særdeles vellykket stunt: Foran 16 KIWI-butikker i Valdres, Gudbrandsdalen. Ringsaker og Buskerud tilbød sauebøndene smaksprøver av nygrillet lam til påsketuristene.

Les også: Salget av lammekjøtt går til værs, men sauelagrene øker

Butikkene meldte om økt salg, tilbakemeldingene fra påsketuristene var strålende og blide sauebønder fikk virkelig «vann på mølla».

Satser stort

– Dette må vi gjøre mer av! Og det er nettopp det vi gjør nå, sier Lars Erik Wallin, generalsekretær i NSG.

– Hvor mange griller foran hvor mange butikker det blir, er på nåværende tidspunkt ikke avklart. Nortura, KLF og NSG legger til rette - med distribusjon av råvarer, infomateriell, avtale med den enkelt butikk, og så videre. Men det er NSGs fylkeslag og lokallag som vil stå ansvarlig for den praktiske gjennomføringen rundt omkring i landet. Vi håper de går skikkelig om bord i dette prosjektet, sier han.

Annonse

Selv om reguleringslageret for sau- og lammekjøtt ble redusert med 1000 tonn siden nyttår, ligger det fortsatt 2200 tonn med kjøtt, som sauebøndene og deres organisasjoner jobber hardt for å få solgt før ny slaktesesong starter opp i august og september.

Det er fra før varslet et produksjonsoverskudd på 1200 tonn i år.

Fra underskudd til overskudd

Til tross for priskutt både for bønder og på engrosnivå det siste halvannet år, har ikke kuttet kommet forbrukere til gode, ifølge en undersøkelse foretatt av Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio). Prisene i butikkhyllene har levd sitt eget liv. Kjedene svarte i januar at prisene er allerede lave

Kommentar: Er sauebøndene Dales offerlam?

Det var i 2015 at pilene snudde for sauenæringa etter flere år med underskudd på norsk lammekjøtt. Oppgangen kan til dels skyldes tilskuddsvridning mot store gårder i de siste jordbruksoppgjørene.

Neste artikkel

Uønsket sommergjest på Jomfruland