Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Johan sprøyter bort jordbærsoppen med vann

Mjøldogg er den vanligste sjukdommen på jordbærplanter i plasttunneler og veksthus. Johan Vestbø dusjer denne soppen bort med vann.

Vann over hodet: Johan Vestbø lager jordbærplanter i plasttunneler der overvanning under formeringa også kontrollerer mjøldogg. Alle foto: Erling Fløistad

Denne artikkelen er en del av Veksttorget som er et samarbeid mellom Nationen, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Norsk Landbruksrådgivning. Saken er skrevet av Erling Fløistad, kommunikasjonsrådgiver i Nibio.

Smartcrop

Prosjektet «Smartcrop» er finansiert av Norges forskningsråd for å utvikle nye verktøy for integrert plantevern. For å tilby dyrkere et ikke-kjemisk alternativ vil vi utvikle og teste blant annet sprinklervanning som metode for kontroll av mjøldogg og spinnmidd.

Kontaktperson for arbeidet med vann og UV-lys er Arne Stensvand, Nibio/NMBU.

Prosjektleder: Ingeborg Klingen, Nibio.

Johan Vestbø leverer årlig over 1,5 millioner jordbærplanter fra Skogen gård i Eiker. Det aller meste av produksjonen skjer i plasttunneler. Stiklingene settes rett i pluggbrett og står i plasttunneler i fire uker mens de danner røtter og etablerer seg, helt fram til levering.

Vanndusj

I stiklingstunnelene får han ikke problemer med mjøldogg på plantene. Det er fordi plantene vannes ovenfra med sprinklerdyser, flere ganger hver dag. Vannet holder plantene saftspente og i god vekst, det holder temperaturen nede på bladene og det regelrett vasker bort mjøldoggsoppen. På solskinnsdager, når bladene ellers ville blitt varme og tørre, går vanndusjen på mange ganger om dagen.

• Les også: Graver for å begrense utslipp fra myra

– Effekten av å «sprøyte» jordbærplanter med reint vann er kjent fra tidligere og er blant annet vist i forsøk på Ås, sier seniorforsker i Nibio, Arne Stensvand.

– Jordbær ble dyrka i plasttunnel der det også ble tilført smitte av mjøldoggsopp. Overvanning med sprinklerdyser i ett minutt, fire ganger om dagen, ga like god kontroll på mjøldoggen som sprøyting med kjemiske plantevernmidler. Noe mer utvikling trengs for å få jevn og god virkning, samt for å unngå nye problemer med for eksempel gråskimmel.

Internasjonalt samarbeid

Ute i verden er problemer med jordbærmjøldogg minst like store som i Norge. Nibio og NMBU samarbeider derfor med to universiteter i USA om utvikling av nye integrerte metoder for kontroll av mjøldogg og andre skadegjørere.

«Noe mer utvikling trengs for å få jevn og god virkning, samt for å unngå nye problemer med for eksempel gråskimmel.»

Arne Stensvand, seniorforsker i Nibio
Annonse

• Les også: Parfyme trekkjer til seg nyttedyr

Rodrigo Borba Onofre tar doktorgraden sin ved University of Florida. Doktorgraden hans er om ikke-kjemisk kontroll med mjøldoggsoppen på jordbær. Denne sommeren arbeider Rodrigo med forsøk på Ås, der han ser på effekten av vann kombinert med ultrafiolett (UV) lys på mjøldogg. Til høsten går han videre med feltforsøk i Florida. Arbeidet til Rodrigo og flere andre studenter går inn i et stort Nibio-prosjekt som heter Smartcrop.

Riktig utstyr

Tilbake på Skogen gård spør jeg Johan Vestbø om han holder jordbærmjøldoggen i sjakk også på morplantene som står i tunnel hele sommeren?

– Jeg prøvde det et par år, og det virka fint på de midterste radene i huset. Der ble plantene ordentlig dekt av vann fra den ene raden med vanndyser jeg har midt i tunnelene. De ytterste radene, ut mot veggene, fikk derimot problemer.

For tiden bruker han derfor sprøyta på morplantene. I nye anlegg, med flere vanndyser, tror han at mjøldoggen kan kontrolleres med bare vann.

Neste artikkel

Felleskjøpet ventar med grovfôr-import