Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Grisemøkk-lekkasje til retten

Storprodusenten av svin, Knive Gris, nekter å vedta en bot for møkklekkasje som førte til massiv fiskedød. – Hendelig uhell, ser daglig leder.

Til retten. Knive Gris nekter å vedta miljøboten, og saken skal opp i Drammen tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

24. oktober 2015 varslet en grunneier om forurensing og fiskedød i Leirelva i Sande.

Elva ble farget svart og all fisken døde av oksygenmangel. Politiet fattet straks mistanke om en tank med grisemøkk som sprang lekk kunne være årsaken.

Fredag skriver Drammens Tidende at griseforetaket Knive Gris AS nekter å vedta boten på 2,4 millioner for lekkasjen. Det var en kobling i rørsystemet som pumper ut grisemøkk fra gjødseltanken som røk og førte til at flere tonn møkk rant ut.

– Særdeles høy bot

– Det som skjedde var et hendelig uhell som ingen kan bebreides for. Boten vi har fått er dessuten særdeles høy, og vi mener at den ikke på noen måte kan stå i stil til det hendelige uhellet som skjedde, skriver Knut Langeteig som er daglig leder i Knive Gris i en epost til Drammens Tidende.

Politiet begrunner boten med at det ikke ble gjort tiltak for å stoppe eller begrense skadene av utslippet.

Saken skal opp i Drammen tingrett i oktober.

I retten før

Annonse

Det er ikke første gangen Langeteig velger å gå til retten. I 2014 demonstrerte han sammen med Bondelaget utenfor Stortinget på grunn av en forsikringssak.

I 2013 måtte han slakte hele grisebestanden sin på 4000 dyr da dyrene fikk bakterien «Streptococcus Suis». Langeteig hadde heldekkende husdyrforsikring gjennom Gjensidige, men fordi han hadde begynt nedslaktingen av grisene før han fikk pålegg om det fra Mattilsynet, hevdet forsikringsselskapet at nedslaktingen måtte betegnes som «frivillig». Under nedslaktingen ble det også påvist MRSA.

Langeteig hevdet på sin side at slaktingen umulig kunne kalles frivillig når den eneste måten å bli kvitt bakterien på var ved å slakte grisene.

Dommen i tingretten gikk i hans favør den gangen.

I 2015 kunne Langeteig vise til et resultat på 86 millioner kroner fra sin satsing på gris i Russland av en årlig produksjon på 184.000 slaktegriser.

Neste artikkel

Dale om svinenæringa: – Ingen tvil om at jeg ikke er fornøyd