Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gjeter skjøt bjørn innenfor rovdyrgjerde

En gjeter skjøt en bjørn innenfor det rovdyravvisende gjerde rundt sauebeite i Lierne i Trøndelag.

Dette er ikke bjørnen som gjeteren skjøt, men den Statens Naturoppsyn felte en uke før i samme område. Foto: SNO

Det er den andre gangen en bjørn blir skutt innenfor det rovdyravvisende gjerdet. For en uke skjøt Statens Naturoppsyn (SNO) ei binne i samme område.

– Gjeteren som voktet sauene var nødt til å skyte da saueflokken kom med bjørnen i helene, sier sauebonde Oddmund Bergvik til Trønder-Avisa.

Passet på sauene

Han og andre gjetere har voktet området etter at det ble funnet nye sauekadavre etter at binna ble felt forrige uke.

– Ja, nå driver vi og gjeter bjørnen og passer på i tilfelle den skulle angripe flere sauer, sa Bergvik til Nationen fredag formiddag.

Annonse

Myndighetene varslet Bergvik om at han kunne bli bedt om å sauene ut av gjerdet, slik at de strømførende stengene kunne legges ned, og bjørnen gå ut på egen hånd.

I stedet ble bjørnen altså skutt.

– Etter loven

Bergvik forteller at bjørnen som ble skutt av gjeteren er hentet av politiet.

– Alt er gjort etter lovens bokstav. Vi har gjort det vi kunnet når vi gjetet. Vi tenkte allerede på mandag å dele gjerdet i to og gjerde inn bjørnen for seg selv, men nå ble det som det ble, sier Bergvik til Trønder-Avisa.

Bonden hadde ikke fellingsløyve på bjørnen, men naturmangfoldslovens paragraf 17a sier: «Eieren, eller en som opptrer på vegne av eieren, kan avlive rovdyr som befinner seg i rovdyrsikkert hegn når avliving må anses påkrevd for å fjerne en aktuell og betydelig fare for skade på produksjonsdyr eller hund. Hegnet må tilfredsstille kravene til rovdyrsikkert hegn fastsatt av myndigheten etter loven».

Neste artikkel

Ordførere krever at dialog blir handling etter regjeringens svar på rovdyrprotester