Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dette kan skje når hunden går løs

Per Fæste fant en død rådyrkalv på sin egen eiendom og en ukjent hund løpende rundt. – Tiltagende problem, sier Viltnemnda-veteran, og oppfordrer publikum til å overholde båndtvangen.

Martin Jacob Kristoffersen
Publisert: 02.07.16 12:38 | Oppdatert: 04.07.16 16:54

– Jeg og familien gikk en tur langs jordkanten, før vi gikk rett på en livløs rådyrkalv. Kroppen var fortsatt lunken, så det kan ikke ha ligget der lenge, sier gårdeier Per Fæste fra Moss.

Det var Moss Avis som først skrev om saken.

– Jeg så den hadde bitemerker i halsen og i hodet. Senere så jeg en hund løpe rundt i det samme området, sier han til Nationen.

Det fikk ham til å skrive et sint innlegg om båndtvang på Facebook som i skrivende stund er delt over 3200 ganger.

Forbannet

Fæste understreker at det ikke er helt sikkert det var en hund som gjorde det, eller om en hund bet kalven etter at den var død. Kalven er hentet av Viltnemnda og blir sendt til Veterinærinstituttet på mandag.

Likevel håper han at hendelsen engasjerer allmennheten.

– De som klarer å ha kontroll på hunden sin, slik at den holder seg i nærheten av eieren, er ikke problemet. De jeg er forbannet på er de som lar hunden løpe fritt, hundre meter ifra og lenger. Folk respekterer ikke båndtvang lenger. Den finnes der av en grunn. For dem som har sau og andre husdyr ute er dette et kjempestort problem, sier Fæste.

– Tiltagende problem

Det var Vidar Holthe fra Viltnemnda på Vestby som hentet kalven. Han bekrefter at han har støtt på mange villdyr drept av hund i løpet av sin lange karriere.

– Ja, jøye meg. Det er dessverre et tiltagende problem. Jeg har hørt folk si alt mulig. At «min hund er ikke en jakthund», eller at «den er på min eiendom, så jeg gjør som jeg vil». Men i enhver selskapshund er det nok jaktinstinkt til å gjøre skade, sier Holthe til Nationen.

– Nei, du kan ikke gjøre som du vil. Båndtvangen gjelder andre steder. Det er en rasjonell, behovsvurdert begrunnelse bak den, sier han.

Ironisk nok er det jegerenes jakthunder som oppfører seg best, forteller Holthe.

– Jegere er gjerne mer oppmerksomme på hunden sine og har mer kontroll på dem. Mange som til vanlig ikke ferdes i utmark går gjerne fem på når de møter et dyrm og får litt av en opplevelse når hunden kommer nært nok eksempelvis en rådyrkalv slik at det utløser jaktinstinktet.

Halveffektive drepere

Holthe sier problemet er aktuelt uavhengig av resultatet av undersøkelsen av kalven. Han kunne ha obdusert den selv, men overlater det til Veterinærinstituttet for å være helt sikker.

– Når det gjelder større byttedyr så kan man lettere se forskjell på skader fra rovdyr og jakthunder. Vanlige hunder har lettere for å bite bak. De er halvdårlige og halveffektive når det gjelder å avlive et byttedyr, og det blir noe ordentlig griseri, ved at de biter og biter i et levende dyr.

– Når et mindre dyr og en mer effektiv hund møtes, så skjønner hunden i hvilken ende den skal bite i dyret, og gjør det effektivt, sier Holthe.

– Skal ikke så mye til

I den aktuelle saken hadde ikke kalven bitemerker over store deler på kroppen, det var heller ikke brudd i halsvirvlene og var ikke «herjet med». Men den hadde større bloduttredelser rundt halsregionen.

– På en så liten kalv skal det ikke så mye til. Man kan også ha punktert noe i nervesystemet. Det kan i tillegg være en kombinasjon av skade og av dyret går i sjokk, sier Holthe.

– På tannsettet kan man måle hvor stort hundedyr det har vært, spesielt på avstanden mellom hjørnetennene.

– Mulig dette kan bli en lekse for hundeeiere å lære og en oppfordring til opinionen om å ta hensyn, sier Holthe.Annonse